Meer geld voor verbetering leefomgeving weidevogels

Onze nationale vogel: de grutto.
Onze nationale vogel: de grutto.
Foto: Wikimedia / Yves Hoebeke

Er komt bij de provincie volgend jaar extra geld beschikbaar om het agrarisch natuurbeheer van grote aaneengesloten gebieden (minimaal 1000 hectare) te verbeteren voor weidevogels. Dat staat in het Natuurbeheerplan 2023.

De provincie besluit binnenkort welke grote gebieden voor meer en intensiever weidevogelbeheer er nog bijkomen, naast Amstelland en Zeevang – Beetskoog. Daarna kunnen de collectieven voor agrarisch natuurbeheer hiervoor subsidie aanvragen. De extra financiĆ«n voor het weidevogelbeheer komen beschikbaar via het landelijke Aanvalsplan Grutto.

 

Met het Natuurbeheerplan 2023 stelt de provincie vast waar welke (agrarische) natuur is en welk beheer daar gewenst is. Het bevat ook kaarten waarop dit staat aangegeven. Elk jaar stelt de provincie een nieuw Natuurbeheerplan vast, zodat terreinbeheerders, agrarische collectieven en grondeigenaren via diverse regelingen subsidie kunnen aanvragen voor het beheer van begrensde gronden. Het plan kwam tot stand in overleg met natuurorganisaties, agrarische collectieven en waterschappen en het ontwerp heeft medio dit jaar ter inzage gelegen. In het najaar wordt het Natuurbeheerplan 2023, samen met de Nota van Beantwoording ter vaststelling voorgelegd aan Provinciale Staten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen