Gemeente zet in op veiligheid inwoners op diverse bijeenkomsten

Foto: Picpedia / CC0

De gemeente biedt in de Week van de veiligheid van 10 tot 16 oktober op verschillende plekken trainingen en activiteiten aan om inwoners en ondernemers weerbaarder te maken tegen criminaliteit. Op maandag 10 oktober opent burgemeester Jan Hamming de eerste bijeenkomst, over ondermijnende criminaliteit.

Daarnaast zijn er die week bijeenkomsten over online criminaliteit, het tegengaan van woninginbraken, een overvalpreventietraining en een bijeenkomst over buurtpreventie.  Mensen die aanwezig willen zijn bij een (of meer) bijeenkomsten kunnen een mail sturen aan [email protected]. Vermeld hierin uw voor- en achternaam en geef ook aan welke bijeenkomst(en) u wilt bijwonen en met hoeveel personen u komt. Alle bijeenkomsten op een rij:

Ondermijning: 10 oktober | 19:00 uur | Bullekerk 
Bij ondermijning vervagen de grenzen tussen de bovenwereld (de ‘gewone’ maatschappij) en de onderwereld (criminelen). Tijdens deze bijeenkomst voor bewoners en ondernemers in de kerk aan de Westzijde 75 in Zaandam vertellen we u hier graag meer over. Zo krijgt u onder andere uitleg wat ondermijning is, welke vormen van ondermijning er zijn en hoe mensen op een veilige manier ondermijning kunnen melden.

Online criminaliteit: 11 oktober | 19:00 uur | De Stoomhal
Misschien heeft u zelf wel eens een phisingmail ontvangen, met daarin een link naar een op het oog betrouwbare website? Als u op zo’n link klikt, kan het zomaar zijn dat uw telefoon of computer blokkeert. Soms moet u ook geld betalen om de apparatuur weer te kunnen gebruiken. Dit is een voorbeeld van ransomware. Een (security)specialist legt u op deze avond aan het Pakhuisplein 44 in Wormer uit wat online de gevaren zijn. Ook vertelt hij wat u kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt.

(Woning)inbraak: 12 oktober | 19:00 uur | Raadzaal stadhuis
Tijdens deze avond is een expert van de politie aanwezig. Hij maakt vooraf foto’s en video’s van plekken waar inbrekers gemakkelijk hun slag kunnen slaan en laat zien hoe makkelijk het soms is om in te breken. U krijgt tips om de kans op een inbraak kleiner te maken. Onze expert vertelt hoe dieven werken, de tijden waarop inbraken vaak voorkomen en hoe u verdacht gedrag kunt herkennen en melden.

Overvalpreventietraining: 13 oktober | 19:00 uur | Zaantheater
Het is belangrijk dat ondernemers en hun werknemers weten wat ze moeten doen als ze te maken krijgen met een overval. In deze training voor ondernemers wordt een overvalsituatie zo realistisch mogelijk nagebootst met ervaren trainers, die onder andere de rol van de overvallers spelen. De training leert deelnemers niet alleen hoe ze een overval kunnen voorkomen. Ze leren ook wat ze moeten doen als ze te maken krijgen met een overval. Het is belangrijk dat ze de politie kunnen vertellen hoe de dader eruitziet. Tevens komt aan bod hoe u moet omgaan met uw klanten tijdens een overval.

Alert in de wijk: 14 oktober | 19:00 uur | Raadzaal stadhuis 
De gemeente wil dat iedereen in Zaanstad zich veilig voelt. Tijdens deze bijeenkomst krijgen bewoners en ondernemers uitleg hoe zij verdachte situaties kunnen herkennen en wat ze dan kunnen doen. U leert tijdens deze training om gericht te kijken naar mensen die in en rond uw wijk lopen en afwijkend gedrag vertonen. Hoe kunt u zien wie kwade bedoelingen heeft? Wat is afwijkend gedrag? Hoe kunt u iemand op een goede manier aanspreken? Op deze avond zijn ook buurtpreventiecoördinatoren aanwezig. Zij laten u onder andere voorbeelden uit de praktijk zien.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen