Spooroverbouwing in Zaandam gaat in maart beginnen

Foto: Gemeente Zaanstad

Hegeman Bouw & Infra bv uit Nijverdal gaat de spooroverbouwing in Zaandam uitvoeren. ProRail, NS Stations en de gemeente hebben gisteren de aanbesteding afgerond.

De aannemer zal in maart beginnen en in mei staat de eerste treinvrije periode gepland. De werkzaamheden zijn naar verwachting in het najaar van 2019 klaar. De aanbesteding van de overkapping van de Provincialeweg en de opknapbeurt van het station heeft geen gevolgen voor die van het Cultuurcluster, en andersom heeft de bouw van dat omstreden gebouw ook geen gevolgen voor de overbouwing van het spoor.

Fietsers en voetgangers

Het gaat om een route voor wandelaars en fietsers, vorm gegeven in de Zaanse stijl die het ‘nieuwe’ centrum kenmerkt. Hij sluit aan op het Stadhuisplein en de Houtveldweg. Er komt ook een fietsenstalling aan de Houtveldweg met plek voor ongeveer 1300 fietsen.

Om het project mogelijk te maken rijden op bepaalde momenten geen treinen van en naar station Zaandam. Voor dit jaar zijn rond Hemelvaart, Pinksteren en eind juli ‘treinvrije periodes’ gepland; in 2019 komen er nog een aantal momenten waarop er geen treinen zullen rijden. Reizigers worden daarvan tijdig op de hoogte gesteld en zullen van vervangend openbaar vervoer gebruik moeten maken.

Hegeman ’trots’

Op de Facebookpagina van het bedrijf meldt Hegeman: ‘Het project vraagt om flexibiliteit en veelzijdigheid vanwege de dynamische omgeving, met reizigersstromen en het integreren van verschillende type werkzaamheden: van staalbouw, betonbouw en houtskeletbouw tot renovatie- en installatiewerk. Wij zijn trots dat wij onze kennis en kunde op het gebied van de bouwkundige en civieltechnische disciplines op station Zaandam kunnen laten zien en zullen samen met de opdrachtgevers een mooi resultaat realiseren.’

In de zomer van 2016 zat het familiebedrijf dat werd opgericht in 1927 nog in zwaar weer en moest het na jarenlange verliezen drastisch saneren. Bedrijfsonderdelen werden verkocht en het aantal medewerkers halveerde dat jaar van 300 tot circa 140. In 2015 werd al het faillissement aangevraagd van de dochters Nimberg, Hegeman Oost en Hallink & Hammink. Daar werkten opgeteld zo’n 80 mensen.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen