Stoptober afgetrapt op rookvrije kinderboerderij

Foto: Gemeente Zaanstad

Een maand lang niet roken: vandaag was de regionale aftrap van Stoptober 2022 bij kinderboerderij De Veldmuis in Zaandam. Wethouder Stephanie Onclin en Anton Kok, directeur Publieke Gezondheid van de GGD Zaanstreek – Waterland  gooiden de Stoptoberbal op als startsein van de traditionele stopmaand.

Stoptober is een landelijke campagne om rokers in de maand oktober te laten stoppen met roken. De periode is overzichtelijk én effectief, volgens de GGD. ‘Dat maakt het aantrekkelijk voor rokers om mee te doen.’ In Nederland rookt 20 procent van de volwassenen, en ook in Zaanstreek – Waterland is dit nog één op de vijf volwassenen. Hoewel het aantal rokers met de jaren afneemt, valt er nog veel gezondheidswinst te behalen. Daarom organiseert GGD elk jaar de regionale aftrap vam Stoptober.

Rookvrije boerderij

De Veldmuis geeft als rookvrije wijkboerderij het goede voorbeeld. ‘Wij vinden dat je niet moet roken op een plek waar kinderen spelen,’ vertelt bestuursvoorzitter Inge Karskens. ‘Daarom zijn wij al ruim vier jaar een rookvrije boerderij. De kinderen kunnen rookvrij spelen terwijl ouders genieten van een kopje koffie of thee in de schone buitenlucht.’  Dat ziet Zaanstad het graag. Vanuit het lokale preventieakkoord zet de gemeente de komende jaren extra in op rookvrije speelplekken: die worden één voor één rookvrij.

Moeilijk

Onclin weet zelf hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. ‘Ik rook zelf al te lang en ik snap eigenlijk niet waarom. Het is me ook al drie keer gelukt om te stoppen, dus dat is voor mij het probleem niet. Alleen zodra ik één keer een sigaret pak, ben ik gelijk weer verslaafd. Deze Stoptober wil ik de stap zetten om voor eens en voor altijd vanaf te komen.’

Kok rookte 20 jaar van zijn leven gerookt en vond het heel moeilijk om te stoppen. ‘Pas toen ik ouder werd, kreeg ik door dat mijn lichaam meer onderhoud nodig had. Ik voelde me steeds ongezonder en dacht als ik er nu niets aan doe, dan heb ik er over 20 jaar fikse last van. Er zijn mensen die denken dat het uiteindelijk geen zin meer heeft om te stoppen, maar als je tien jaar niet rookt neemt de kans op longkanker aanzienlijk af. Door in te zetten op preventie en de prijzen van sigaretten te verhogen kunnen we ervoor zorgen dat uiteindelijk niemand meer rookt.’

Meedoen

Wie mee wil doen kan zich nog aanmelden via www.stoptober.nl en de gratis Stoptober-app download. Die app dagelijks tips voor moeilijke momenten en u kunt ervaring uitwisselen met andere deelnemers. Stoptober is ook te volgen op FacebookTwitterenInstagram.

Reacties

Cookieinstellingen