Maandelijks bijna 200 euro te besparen door prijsplafond

Foto: Cvketel-gids.nl

Het prijsplafond dat het kabinet ambieert scheelt een gemiddeld huishouden zo’n 2280 euro op jaarbasis, ofwel 190 euro per maand. Die korting krijgen huishoudens vanaf 1 november, maar is wel ‘omgeven met onzekerheden,’ benadrukt het ministerie van Financiën. Het kabinet denkt aan een prijsplafond van 1,50 euro per kuub gas, en 70 cent per kilowattuur (KWh) stroom.

De daadwerkelijke maatregel gaat officieel pas per 1 januari in, maar het kabinet heeft met energiebedrijven afgesproken dat zij de termijnbedragen per 1 november al verlagen. Deze ’tussenversie’ geeft ook vanaf dit najaar al de ‘hoognodige verlichting’. De afgelopen dagen voerde het kabinet onder hoge druk overleg met energieleveranciers. De ingreep wordt nog verder uitgewerkt.

Verbruiksdrempel

Om te voorkomen dat een maximumtarief leidt tot hoger verbruik, wil het kabinet een volumegrens instellen van 1200 kubieke meter gas en 2400 KWh stroom. Dat is wat lager dan het voorstel van GroenLinks en de PvdA, die eerder met het plan kwamen voor een prijsplafond. Het idee is dat minimaal de helft van de huishoudens volledig onder het plafond blijft, zolang ze besparen. ‘Het kabinet wil alle huishoudens helpen.’

Hoe duur het plan is en hoe het betaald gaat worden, moet nog duidelijk worden. De 5,4 miljard euro die opzij was gezet voor de verlaging van de energiebelasting kan in elk geval worden ingezet: die verlaging gaat wegens de invoering van het plafond niet door.

Eerder compensatie

Gemeenten die dit najaar al meer willen doen voor de armste huishoudens, kunnen 500 euro aan energietoelage voor volgend jaar al de komende maanden uitkeren. Verder komt er een noodfonds van het kabinet en de energieleveranciers ‘waarmee moet worden voorkomen dat kwetsbare huishoudens met een betalingsachterstand te grote schulden opbouwen’.

Bedrijfsleven

De maximale tarieven voor gas en elektriciteit gaan ook gelden voor middelgrote en kleine ondernemingen die op grond van hun verbruik in aanmerking kwamen voor korting op de energiebelasting. Daarnaast wordt gewerkt aan een ‘specifiek pakket’ ter ondersteuning van grootverbruikers, bijvoorbeeld bakkers en glastuinders. Deze hulp voor het bedrijfsleven die het kabinet vandaag op Prinsjesdag bekendmaakte, komt als een verrassing. De Tweede Kamer drong de afgelopen maanden meer dan eens tevergeefs aan op hulp voor ondernemers die zich door de hoog opgelopen energieprijzen soms zelfs gedwongen zien de deuren te sluiten.

Het kabinet wil bedrijven ook helpen verduurzamen, zodat zij zelf hun energieverbruik kunnen verminderen. Om dat mogelijk te maken komt extra geld beschikbaar voor ‘diverse groene aftrekposten’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen