Dertig jaar oude ‘illegale’ boom bedreigd met kap

Foto: Google Street View

Bewoners van de Anna Bijnsstraat in Zaandam zijn boos op de gemeente omdat die van plan is om een 30 geleden door alle (toenmalige) bewoners aangeschafte en geplante boom te kappen, omdat die niet op tekeningen van de wijk staat. De huishoudens in de straat met negen huizen willen hun nu volgroeide boom houden.

De groenaanleg in Westerwatering werd drie decennia geleden gedaan door de plantsoenendienst van Zaanstad en het groenbeheer is sinds die tijd in handen gebleven van de gemeente. In de Anna Bijnsstraat ontbrak in de ogen van de toen eerste bewoners een boom die in omringende straten met dezelfde inrichting wel was gepant, en ze namen na een weigering van de gemeente om de omissie te herstellen het heft in eigen hand. Sindsdien heeft er geen haan naar gekraaid.

Ziek?

De reden die de gemeente destijds aandroeg voor haar weigering was dat een boom op die plek ‘niet op de bestektekeningen stond’. Nu de bestrating in de Anna Bijnsstraat en omgeving binnenkort gerenoveerd staat de boom wederom niet op papier, en moet daarom wijken. ‘Ook werd door een van de ambtenaren van de gemeente gesteld dat de boom ziek zou zijn, maar wij zijn van mening dat onze boom volkomen gezond is. We zien geen enkel uiterlijk teken van enige ziekte. Integendeel, de boom bloeit in het voorjaar prachtig en het bladerdak ziet er ook perfect uit. Wij denken dat de ziekte van onze boom een fabeltje is en vragen u de ziekte van de boom zonodig aan te tonen,’ schrijven de bewoners in een brief aan de gemeente.

Niet van deze tijd

Het gegeven dat een boom zou moeten sneuvelen enkel en alleen omdat hij ontbreekt op een bestektekening noemen ze niet meer van deze tijd. ‘Wij zien een gemeente die zijn best doet het groenbesef bij de ingezetenen te vergroten, bijvoorbeeld door het verwijderen van harde bestrating te promoten ten gunste van meer groen, het op materiële wijze subsidiëren van geveltuinen, groenadopties enzovoorts. Wij zien een gemeentelijk bomenplan waarin vermeld is dat elke wijk voor minstens 20 procent zal zijn bedekt door boomkronen. Daarin staat ook een streefgetal van 0,4 boom per inwoner en dat betekent dus zelfs dat in de Anna Bijnsstraat wel dik meer dan één boom zou mogen staan, gezien het aantal bewoners daar.’

Nieuwe boom

Mochten ze de strijd tegen de bureaucratie verliezen en wordt ‘hun’ boom toch gerooid, dan vragen de gezamenlijke bewoners een vergoeding van 1000 euro voor de aanschaf van een vervangende boom. Het liefst hebben ze echter dat het college binnen drie weken een officieel besluit neemt dat de boom niét verwijderd wordt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen