Drugslab levert Zaandammers en Koger celstraffen op

Foto: Twitter / screenshot

Een 42-jarige Zaandammer en een 36-jarige man uit Mexico zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier jaar vanwege hun cruciale rol in het runnen van een drugslab in Zaandam. Medeverdachten uit Zaandam (55 jaar), Koog aan de Zaan (27) en de Dominicaanse Republiek (27) moeten ieder drie jaar de cel in.

Een 42-jarige Mexicaan kreeg een gevangenisstraf van een jaar en een zevende verdachte is vrijgesproken van betrokkenheid bij het lab, dat in maart 2020 door de politie werd ontdekt in een loods aan de Ringweg. Op het moment van de inval waren bijna alle verdachten in of rond de loods aanwezig. In het lab lag ruim 26 kilo metamfetamine.

Verschillende taken

De verdachten hadden ieder een eigen rol in het geheel. Zo had de jongste Zaandammer een organiserende en coƶrdinerende rol en was hij in het lab actief betrokken bij de productie van harddrugs. De man uit Koog aan de Zaan was zijn zakelijke gesprekspartner; hij had een faciliterende rol en verrichtte werk in het achterste deel van de loods waarin de productielocatie zat.

De 55-jarige man uit Zaandam had de inhoudelijke kennis van het productieproces en de 36-jarige Mexicaan en de man uit de Dominicaanse Republiek werkten als koks mee aan de productie van metamfetamine. In de verblijfplaats van de Mexicaan werden later bovendien ruim vier kilo MDMA, bijna 2,5 kilo amfetamine, bijna 47.000 euro aan contant geld en een omgebouwd gaspistool aangetroffen.

Zeer professioneel

Bij het bepalen van de straffen hield de rechtbank er rekening mee dat er sprake was van een zeer professioneel lab waarin op grote schaal metamfetamine kon worden geproduceerd en waar een grote hoeveelheid van deze harddrugs aanwezig was. Verder weegt mee dat metamfetamine vanaf het eerste gebruik direct verslavend is en een verwoestend effect heeft op de gezondheid.

Alleen geld telde

Daarnaast leidt de productie van drugs direct en indirect tot veel andere vormen van ernstige en ondermijnende criminaliteit en vorm een bron van overlast voor de samenleving. Ook schuilt in de productie van deze harddrugs direct gevaar voor het milieu, door de vele illegale dumpingen, en bestaat er ontploffings- en brandgevaar door de opslag en bewerking van diverse chemicaliƫn. De verdachten trokken zich hier niets van aan en lieten zich slechts leiden door het maken van winst, aldus de rechtbank.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen