Inmiddels bouwplannen voor 16.872 woningen op tafel

Foto: Google Street View

Van de 16.872 woningen die de komende jaren op de planning staan om gebouwd te worden bestaat een groot deel uit sociale huurwoningen (4301), middenhuur (1316) en ‘bereikbare koop’ (691). Dat blijkt uit de meest recente voortgangsrapportage.

Zaanstad zet nog steeds volop in op woningbouw: in de eerste helft van dit jaar is de zogenoemde plancapaciteit met 400 gestegen. Daarbij gaat het om alle woningen waar plannen voor zijn. Wethouder van Wonen Harrie van der Laan benadrukt dat dit is gebeurd ondanks de stikstofproblematiek, de stijgende bouwkosten en het tekort aan mensen in de bouw. ‘Daarbij zetten we in op bouwen voor alle doelgroepen. Starters, ouderen, gezinnen. Zodat de broodnodige doorstroming op gang komt op de woningmarkt.’

Flexwoningen

Naast deze woningbouwproductie richt Zaanstad zich op flexwoningen voor starters, spoedzoekers en Oekraïense vluchtelingen op verschillende plekken in de stad. ‘Want naast de reguliere woningbouwprojecten zijn ook noodoplossingen voor de korte termijn nodig. Zo kunnen we wat doen voor starters en spoedzoekers,’ zegt Van der Laan, even negerend dat het eerste project met tijdelijke woningen in Assendelft meteen op grote weerstand in de buurt stuit.

Betaalbare koop

Zaanstad zet daarnaast in op betaalbare koopwoningen voor starters. Die vallen nu vaak tussen wal en schip, want ze verdienen te weinig voor een koopwoning uit het duurdere segment en door de lange wachtlijsten voor sociale huur zijn ze nog lang niet aan de beurt voor een woning. De eerste tien Betaalbare Koopwoningen voor starters zijn nu in de verkoop in het project Oosterzijderpark. BKZ-starterswoningen zijn woningen voor de doelgroep met een inkomen tussen 33.400 en  47.000 euro die nog geen koophuis hebben gehad. Inwoners van Zaanstad die een sociale huurwoning achterlaten hebben voorrang en vervolgens andere inwoners van onze gemeente.

Meer BKZ

In de anterieure overeenkomsten van Oostzijderpark, Zaankwartier, Overhoeken, Overtuinen, Paltrokstraat, Peperstraat, Kreekrijk en Kerkstraat zijn met ontwikkelaars afspraken gemaakt over de bouw van in totaal 250 BKZ-starterswoningen. Sinds kort heeft de gemeente een website waar de meest gevraagde informatie over wonen te vinden is.

 

 


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen