Natuuroever langs Noordzeekanaal steeds dichter bevolkt

Het ooievaarsnest.
Het ooievaarsnest.
Foto: Rijkswaterstaat

Vrijwilligers van onder andere Kontakt Milieubeheer Zaanstreek en GroenZaans hebben gisteren broedgaten voor wilde bijen geboord op de natuuroever Buitenhuizen langs het Noordzeekanaal. Er zijn daar deze zomer meerdere voorzieningen aangelegd om de natuur te versterken.

Zo zijn er ook verschillende verblijfskasten geplaatst. Eerder dit jaar heeft Rijkswaterstaat de populieren verwijderd die aan het einde van hun levensduur levensduur waren gekomen en die daardoor een risico vormden voor de verkeersveiligheid op de N246. KMZ kwam als reactie hierop met de wens om de natuur in de directe omgeving een zet in de goede richting te geven. Ideeën hiervoor zijn gezamenlijk uitgewerkt en een deel ervan is inmiddels uitgevoerd, laat Rijkswaterstaat weten.

Het boren van de gaten.

 

De natuur krijgt hier een enorme ecologische impuls. Rijkswaterstaat heeft samen met burgers en organisaties echt het maximale gedaan om dit te realiseren. Een voorbeeldproject,’ aldus David Sluis en Monique Zonneveld namens GroenZaans en KMZ. Sinds juli verrijken twee verblijfkasten voor rosse- en dwergvleermuizen en een torenvalkkast de natuuroever. Een van de kasten staat net voorbij het kijkscherm bij de oeverzwaluwwand, waar dit jaar een paartje ijsvogels heeft gebroed. In augustus is in de natuuroever ook een ooievaarsnest geplaatst.

Een vleermuiskast.

 

Vrijwilligers hebben nu broedgaten in de houtstapels geboord voor wilde bijen en de bewoning van de vleermuiskasten gemonitord. Komende winter zullen nog zogeheten vissenbossen worden aangelegd: stapels wilgentakken die onder water schuilplaatsen bieden aan jonge vissen. De natuuroever bij Buitenhuizen maakt deel uit van wandelroutes zoals het Noord-Hollandpad. Informatieborden vertellen de bezoekers meer over de omgeving. Dit natuurgebied langs de oevers van het Noordzeekanaal is een thuis voor allerlei dieren: oeverzwaluwen en ijsvogels hebben hun weg naar de broedwanden gevonden, er zijn diverse riet-zangvogels te beluisteren en vissen en andere diertjes schuilen en rusten in de ingepolderde meertjes.

Nieuwe bomen

Op de plek van de verwijderde populieren komen weer bomen terug, en wel in een grote diversiteit: meer dan 300 exemplaren van inheemse soorten, zoals de zwarte populier, ratelpopulier, noorse- en veldesdoorn, els, ruwe- en zachte berk, haagbeuk, wintereik, zoete kers, wilde appel, lijsterbes en winterlinde. Ook worden er zeven soorten heesters geplant.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen