Zaanse scholieren gaan fietsend luchtkwaliteit meten

09 sep 2022, 10:55 Actueel
screenshot 20220909 105152
Snuffelfiets.nl

Onder andere leerlingen van het Blaise Pascal en het Sint Michaël College in Zaandam krijgen speciale sensorkastjes waarmee ze de luchtkwaliteit gaan meten. De beide scholen maken deel uit van de zes die in Noord-Holland meedoen aan het provinciale project.

Het sensorkastje kan aan de fiets worden gehangen en brengt zo de luchtkwaliteit van de fietsroute in kaart. De scholen hangen ook een sensor op op een vaste plaats, zodat ze inzicht krijgen in de ontwikkelingen van de luchtkwaliteit rondom de school. De scholen ontvingen de sensorkastjes deze week op het Castor College in Beverwijk, waar docenten in een workshop werden klaargestoomd voor deelname aan het project.

Snuffelfietsen

De scholen krijgen ondersteuning om zich het lesmateriaal eigen te maken en in te passen bij projectweken of de bètavakken. Leerlingen meten met een vaste sensor en een mobiele sensor - bekend als de Snuffelfiets

- de luchtkwaliteit, voeren (data-)analyse uit en 'voeren het gesprek over de leefomgeving'. Het doel is om de bewustwording en educatie over luchtkwaliteit en gezonde mobiliteit van scholieren te vergroten. De leerlingen gaan hun eigen luchtkwaliteit meten, zelf een onderzoeksvraag opstellen, de data interpreteren en een onderzoeksverslag schrijven.

Globe

Ook denken ze na over mogelijke oplossingen voor een betere luchtkwaliteit. Hun resultaten presenteren ze vervolgens aan de provincie. Het project is een initiatief van de Nederlandse afdeling van Globe , dat het lesmateriaal schreef. Globe is het wereldwijde onderzoeksprogramma voor middelbare scholieren van Nasa, het RIVM, het KNMI en universiteiten. Het project loopt tot 30 juni volgend jaar.

Hollandse Luchten

De geselecteerde scholen hebben dezelfde geografische ligging als het project Hollandse Luchten

. Dat is een burgermeetnetwerk dat op verschillende locaties in Noord-Holland de luchtkwaliteit in kaart

brengt. Deelnemers aan het scholenproject worden gekoppeld aan Hollandse Luchten. Dit is al een succes in Beverwijk en in Amsterdam.