Verbinding met Amsterdam in het hoofd en het hart: hoe dan?

Zo dichtbij, en toch ook vaak zo veraf.
Zo dichtbij, en toch ook vaak zo veraf.
Foto: Google Earth

De verbinding tussen Amsterdam Noord en Zaandam Zuid is het centrale thema van de tweede editie van het A tot Z-debat van architectuurplatform Babel op donderdag 29 september in Maakgemeenschap De Hoop in Zaandam. Het verbinden van beide steden is niet alleen een belangrijke ruimtelijke opgave, maar gaat ook vooral over ‘karakters’ of zelfs ‘zielen’.

Zowel Amsterdam Noord als de Zaanstreek ontlenen al eeuwenlang hun karakter aan het ‘maken’. Hoe gaan we dit diep verankerde kenmerk herkenbaar houden in het nieuwe wonen en werken in dit gebiedm is één van de vragen die in het debat aan de orde komen. ‘Welke verhalen gaan we ophalen waardoor die karakters getypeerd worden en welke nieuwe verhalen zullen er door de verbinding ontstaan?’

Verhalenmarkt

De inleiding van het debat wordt door Babel omschreven als ‘een verhalenmarkt, waar mensen die kleur geven aan hun gebied hun verhaal vertellen’. Het publiek loopt rond, haalt verhalen op en wordt uitgedaagd om zelf inbreng te geven. De verhalenvertellers zijn onder anderen Bas Kinsbergen (Stichting bij Bind), Cyril Stom (Maakgemeenschap De Hoop), Camiel du Saar (architect) en Walter Benecke (Benecke) en anderen. Vervolgens delen we de bevindingen met de zaal.

Aanmelden

Daarna volgen twee plenaire presentaties over het thema verbinding. De sprekers zijn Jeroen Atteveld van Heren 5 architecten over het onderzoek Superplinten en Richard Koek en Jan van Grunsven van Rijnboutt over hun onderzoek naar het behoud van bedrijvigheid in steden. Afsluitend volgt het debat met de zaal, met als moderator Leontine de Koning. De gratis toegankelijke avond aan het Barndegat 6 wordt georganiseerd in samenwerking met Arcam en duurt van 19:30 tot 22:00 uur. Borrel na afloop. Parkeren kan gratis voor de deur. U kunt zich vrijblijvend aanmelden via [email protected].

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen