Rekenkamer onderzoekt grip gemeente op Warmtenetwerk

De Zaandamse biomassacentrale.
De Zaandamse biomassacentrale.
Foto: Buro Blauw

De Rekenkamer van de Metropoolregio Amsterdam gaat onderzoeken of de gemeente voldoende grip heeft op het in 2019 opgerichte Warmtenetwerk Zaanstad. Dat moet helpen om meer huishoudens en bedrijven van het aardgas af te krijgen.

Zaanstad wil tussen 2030 en 2040 klimaatneutraal zijn. Eén manier waarop dit kan is via een warmtenet met duurzamere warmtebronnen dan gas. In Zaandam is dat nu nog de = zeer omstreden – verbranding van biomassa, maar een warmtenet kan ook gevoed worden met warmte die overblijft uit de industrie of warmte uit de grond. Het warmtenet zelf is een systeem van ondergrondse buizen dat huizen en bedrijven verwarmt.

Centrale Bioforte

De gemeente wil het gebruik van het warmtenet uitbreiden en heeft daarom samen met andere partijen het Warmtenetwerk Zaanstad BV opgericht. De biomassacentrale van Bio Forte in de Pascalstraat verwarmt het al in gebruik genomen deel van het warmtenet voor een belangrijk deel. De Rekenkamer gaat in het onderzoek Grip op Warmtenetwerk Zaanstad onder meer bekijken wat de gemeente precies wil, of de doelen worden gehaald, of de risico’s in beeld zijn en hoe ze controleert of alles loopt zoals gewenst. Ook wordt nagegaan of de gemeenteraad voldoende informatie krijgt over het Warmtenetwerk Zaanstad om haar taken te uit te voeren.

Status

Op 13 juni is een brief naar het college gegaan waarin staat dat de Rekenkamer zou beginnen met de voorbereiding van Grip op Warmtenetwerk Zaanstad. Momenteel worden enkele gesprekken gevoerd met ambtenaren en documenten opgevraagd. Hieruit volgt een onderzoeksopzet. Waarschijnlijk worden de uitkomsten van het onderzoek openbaar in de eerste helft van 2023.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen