Warmtenetwerk in eerste boekjaar 457.000 euro in het rood

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Het Warmtenetwerk Zaanstad BV heeft vorig jaar bijna een half miljoen euro verlies geleden. De besloten vennootschap van de gemeente Zaanstad (39 procent van de aandelen) en Duurzame Energie Netwerken Noord-Holland BV (61 procent) werd op 7 november 2018 opgericht. Het eerste jaar eindigde 457.000 euro in het rood.

Dat negatieve resultaat blijft ‘binnen de verwachte bandbreedtes vanuit de business case van WNZ,’ schrijft het college in een toelichting voor de gemeenteraad. WNZ heeft tot doel het realiseren, in stand houden en (laten) exploiteren van een warmtenet in Zaanstad, maar dat ging niet zo voortvarend van start als was gehoopt vanwege onder meer vertragingen door de aangescherpte stikstofregels.

Vertraging

In oktober vorig jaar had de eerste fase van de warmtelevering door de biomassacentrale in Zaandam Oost een feit moeten zijn, maar uiteindelijk kon pas in november worden gestart met de eerste levering met behulp van één van de gasgestookte hulpwarmtecentrales. Pas wanneer de biomassacentrale doe nu nog proefdraait stabiel warmte kan leveren kunnen de flats de IJdoorn, Noordwachter, Pharus, Perim en Brandaris er als eerste op aangesloten worden.

 

 

 

Dit jaar wordt naar verwachting het grootste deel van het warmtenet operationeel. Inmiddels zijn zes van de elf onderdelen van het warmtenet gerealiseerd: het hoofdtracé van de leidingen, het transportnet naar en regelstation voor woonwijk Gouwpark, het warmteoverdrachtstation van Bio Forte (waar de warmte die wordt gegenereerd in de biomassacentrale naar het warmtenet wordt overgedragen) en de transportpompen in de hulpwarmtecentrale van de flat Perim. Ook Scada, wat staat voor Supervisory control and data acquisition ofwel het verzamelen, doorsturen, verwerken en visualiseren van meet- en regelsignalen is operationeel.

Het distributienet voor het Gouwpark en het Oostzijderpark, de transportnetnetten voor het Oostzijderpark en zwembad De Slag en de transportpompen voor de Brandaris zijn nog onder constructie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen