Het aantal vacatures bij gemeenten blijft nog steeds toenemen. In het tweede kwartaal steeg de vraag met 17 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, zo staat in de Vacaturemonitor van het A&O fonds Gemeenten.
Ook Zaanstad worstelt met een personeelstekort , maar niet omdat ze ‘knock out criteria’ hanteert bij functie-eisen.
Dat antwoordde het college onlangs op
vragen van de ChristenUnie naar aanleiding van een klacht van oud-raadslid Rob Karst van D66. Die ontdekte bij sollicitaties in gemeenteland dat één ontbrekend kruisje op een formulier al voldoende is om meteen helemaal afgeserveerd te worden. Zaanstad doet dat anders, maar blijft wel vaag over de aanpak: 'Er wordt gekeken naar diploma’s en ervaring, maar er wordt juist ook gekeken naar competenties en vaardigheden. Verder is recruitment gestart met een pilot op het vlak van gestructureerde interviews waarin van tevoren door middel van competentiegerichte vragen meer objectiviteit geïmplementeerd wordt binnen selectie-interviews.' Wij hebben geen idee of dit Karst in zijn eigen woonplaats meer kansen op een baan biedt.
[embed][/embed]
In absolute aantallen zijn er landelijk nu 11.000 vacatures bij gemeenten. Dat is 79 procent meer dan twee jaar geleden, voor het uitbreken van de coronapandemie. ICT’ers en ambtenaren ruimtelijke ordening en milieu zijn veruit de meest gevraagde krachten. Opvallend is dat gemeenten veel meer vacatures plaatsen in de beroepsgroepen sociale zaken en werkgelegenheid, bestuurlijk, openbare orde en veiligheid en juridisch. Volgens de onderzoekers weerspiegelt dit mogelijk de maatschappelijke situatie waarin we op dit moment zitten: koopkrachtverlies door hogere energiekosten, de komst van Oekraïense vluchtelingen, boerenprotesten. 'Het zijn taken die veelal bij gemeenten terechtkomen.'