Vragen CU over ‘knock out criteria’ bij gemeentelijke vacatures

Foto: Pixabay / Dirk Wouters

Oud-raadslid Rob Karst (59) van D66 vertelde onlangs in het Noordhollands Dagblad over zijn tot nu toe vergeefse zoektocht naar werk, in een tijd dat de media bol staan van verhalen over de krapte op de arbeidsmarkt. Karst wijt het onder andere aan ‘knock out criteria’ bij gemeenten: wordt niet aan alle voorwaarden voldaan, dan maakt de sollicitant geen kans.

Raadslid Hanneke Veurink van de ChristenUnie wil nu van het college horen of dit beleid ook in Zaanstad gehanteerd wordt en of dat er toe leidt dat de gemeente mogelijk ervaren en kundig personeel misloopt. Karst solliciteerde onder meer bij de gemeente Landsmeer als bode, maar werd afgewezen omdat hij niet al een jaar ervaring had in die baan. Hij twaalf was twaalf jaar directeur en had negentien jaar een eigen autobedrijf. Purmerend wees hem af als locatiemanager in een vluchtelingenopvang en Amsterdam als projectmanager voor de verduurzaming van een bedrijventerrein. Zou het dan toch de leeftijd zijn?

Diplomadenken loslaten

Op het gemeentehuis in Zaandam is sprake van een enorme werkdruk, onder meer vanwege moeilijk binnen te halen nieuwe mensen. Alle gemeenten vissen grotendeels in dezelfde vijver. Daarom moet wat Veurink betreft een beleid worden ontwikkeld waardoor bij het vervullen van vacatures ‘niet de kale vraag naar diploma’s en ervaring of andere knock out criteria voorop staat, maar veel meer de vraag of iemand capabel is voor de functie’.

Reacties

Cookieinstellingen