Voor 650 euro per maand negen vierkante meter kamer voor Oekraïner

Foto: Google Street View

Al in mei werd gewaarschuwd voor uitbuiting van uit Oekraïne gevluchte mensen, en dan met name voor mensenhandel rond opvangcentra. Mensenhandelaren gebruiken chantage, misleiding, geweld of bedreiging om hen tot allerlei onwenselijke zaken te dwingen. Wij vonden een ander voorbeeld.

 

‘Alleen voor Oekraïense mensen’ is in een woning in de Pharus in Zaandam een kamertje te huur van negen vierkante meter voor 650 euro per maand. Gezocht wordt naar ‘een student, werkende student, werkend of werkzoekend‘. In de kamer staan een eenpersoonsbed en een kast en daar kan eventueel een stoel bij, maar met ook nog een bureautje of een tafel kan de deur waarschijnlijk niet meer open. De woonkamer, keuken, badkamer en het toilet moeten worden gedeeld met twee medebewoners.

Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld en voor alleenstaanden is dat 260 euro per maand: 205 euro voor voedsel en 55 voor kleding en andere persoonlijke spullen. Vluchtelingen die bij een gastgezin wonen, ontvangen naast het leefgeld een extra toelage per maand: volwassenen krijgen 215 euro per maand extra voor bijvoorbeeld openbaar vervoer, familiebezoek of sport. Zij kunnen het geld ook gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin, maar dat is niet verplicht.

Extreme vierkantemeterprijs

Zelfs als de kamerhuurder in de flat Pharus zich voor zou doen als ‘gastgezin’, os de huur voor een alleenstaande dus al niet op te brengen. Er wordt dus gezocht naar eem Oekraïner die hier werk heeft gevonden en als dank 650 euro mag aftikken voor een piepklein plekje voor zichzelf: ruim 72 euro per vierkante meter. Volgens de vastgoedspecialisten van Pararius bedroeg de gemiddelde vierkantemeterprijs van een gemeubileerd huurhuis in de vrije sector in het vierde kwartaal van vorig jaar 19,68 euro.

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen