Reproducties schilderijen van Rembrandt te zien in Bullekerk

Foto: Bullekerk

Vanaf komende zaterdag is in Cultureel Centrum De Bullekerk in Zaandam een overzichtstentoonstelling te zien van maar liefst 200 reproducties van de schilderijen van Rembrandt van Rijn, de grootste en meest toonaangevende Hollandse meester uit de Gouden Eeuw.

Op initiatief van professor Ernst van de Wetering, die van 1993 tot 2011 de leiding had over het Rembrandt Research Project en gezien wordt als Nederlands belangrijkste Rembrandtdeskundige, ontstond rond de eeuwwisseling het idee om zo’n overzichtstentoonstelling in te richten. Een expositie die een compleet overzicht moest geven van alle werken van Rembrandt. Met behulp van geavanceerde digitale technieken werden alle schilderijen gefotografeerd en op ware grootte afgedrukt.

Eerder groot succes

In 2006 was deze collectie reproducties te zien in de Beurs van Berlage en ontving een recordaantal bezoekers. In december 2012 werd hij geëxposeerd in winkelcentrum Magna Plaza in Amsterdam en in 2019 nogmaals in de RAI, in het kader van het Rembrandtjaar. Nu volgt de Bullekerk. Elke periode in Rembrandts leven en werk wordt beschreven en tot leven gebracht aan de hand van de reproducties.

Raakvlak in 1637

Van de circa 350 doeken die aan Rembrandt worden toegeschreven, bevinden zich maar 41 in Nederlandse collecties. De overige werken zijn in het buitenland te zien in musea in steden als Parijs, New York, Stockholm, Sint Petersburg en San Diego. In 1637 schilderde Rembrandt een van zijn vele zelfportretten en in dat jaar werd ook de eerste steen gelegd voor de Bullekerk. Het succes van Rembrandt als een van de grootste schilders valt dus samen met het begin van de opkomst van West Saenredam, waarvan de kerk een icoon is. Tijdens de expositie wordt hier op verschillende manieren aandacht aan gegeven.

De Rembrandt-tentoonstelling is van 6 tot en met 28 augustus te zien en geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 18:00 uur. Tickets kosten tien euro (kinderen tot twaalf jaar betalen de helft). Groepen kunnen vooraf reserveren via [email protected].

Reacties

Cookieinstellingen