De storm gaat morgen op herhaling – tussen de spitsuren in

Foto: Flickr

Het KNMI heeft voor morgen code oranje afgegeven. Er wordt een westerstorm verwacht van dezelfde kracht als die van 3 januari.

De weerkundigen voorspellen zware windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur, die in de loop van de dag zelfs kunnen oplopen tot zeer zware windstoten van 120 kilometer per uur. In de tweede helft van de middag neemt de wind sterk in kracht af, meldt het KNMI.

Ook op herhaling: er zijn voor morgen al talloze vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Vorige maand ontstonden door de storm ook problemen op het spoor, met vertragingen tussen Zaandam en Alkmaar. De NS passen in elk geval de dienstregeling aan. Op trajecten waar normaal meer treinen rijden dan eens in het halfuur, gaat eens in de 30 minuten een trein rijden. Hierdoor ontstaat meer ruimte om eventuele problemen zoals omgewaaide bomen of voorwerpen die in de bovenleiding waaien te verhelpen, aldus het spoorbedrijf.

Code oranje geldt voorlopig van 10:00 tot 13:00 uur. De VerkeersInformatieDienst adviseert weggebruikers alert te zijn. Een westerstorm betekent dat vooral verkeer op open wegen van noord naar zuid aan rukwinden wordt blootgesteld. ‘Denk aan de A7 of de A9, dat zijn plekken waar bij dit soort weer vaak opstoppingen ontstaan. Ook op bruggen zijn kleinere auto’s of wagens met aanhangers extra kwetsbaar donderdag,’ waarschuwt verkeersexpert Frank Boer van de VID.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen