Opruimploegen haken af vanwege intimidatie door boeren

En dan zijn er nog de 'gewone' ongelukken, zoals op knooppunt Deil.
En dan zijn er nog de 'gewone' ongelukken, zoals op knooppunt Deil.
Foto: RWS Verkeersinformtie

Aannemers die door Rijkswaterstaat zijn gevraagd de gedumpte rommel op de A7 op te ruimen, beginnen daar niet mee omdat ze geïntimideerd worden. Dat bevestigt een woordvoerster van de Rijksdienst Noord-Nederland na berichtgeving van RTV Noord. ‘Landelijk gaat het om meerdere aannemers,’ zegt zij over de intimidaties en bedreigingen. Het beeld hierboven is overigens van een ‘gewoon’ ongeval, vandaag op knooppunt Deil.

Afgelopen nacht dumpten tegenstanders van het stikstofbeleid van het kabinet op drie plekken op de A7 tussen Groningen en Drachten onder meer autobanden. Het verkeer wordt omgeleid via onder meer de vluchtstrook en een parkeerplaats. Ook een dag eerder waren er meerdere afvaldumpingen op snelwegen. Ter hoogte van Leek werden vanochtend autobanden gedumpt. Dat leidde tot een ongeluk met meerdere voertuigen toen op de stapel werd ingereden. Niemand raakte gewond. De woordvoerster van Rijkswaterstaat Noord-Nederland waarschuwt weggebruikers om uit te kijken als ze de weg op gaan, ‘zeker in de nacht’.

Aangifte overwogen

Rijkswaterstaat kijkt landelijk wat er te doen is tegen de bedreigingen en intimidaties van aannemers die worden ingehuurd om de rommel van demonstranten op te ruimen. Onderzocht wordt of er aangifte gedaan kan worden. ‘Wat de bedrijven zelf doen, is aan hen,’ aldus de woordvoerster. Rijkswaterstaat onderzoekt eveneens of aangifte gedaan kan worden wegens de stortingen en de vernieling van de wegen. De Dienst kan op veel plekken niet zelf gaan opruimen omdat er ook asbest tussen het afval zit.

Door beelden te bekijken probeert de politie alsnog duidelijk te krijgen wie verantwoordelijk zijn voor het dumpen van het afval. ‘Door veel beelden veilig te stellen op verschillende manieren zorgen we ervoor dat we ook op een later moment verantwoordelijken kunnen achterhalen en waar mogelijk aanhouden,’ liet de politie Gelderland weten. Gisteren liet de politie weten dat het ‘lastig’ zou worden om te achterhalen wie strobalen, afval en asbesthoudende materialen in brand hebben gestoken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen