PVV wil weten hoeveel derdelanders zich hier voordoen als Oekraïners

Foto: Gemeente Zaanstad

De PVV wil weten of ook hier zogenoemde derdelanders misbruik hebben gemaakt van de mogelijkheid die Nederland bood aan uit Oekraïne gevluchte immigranten in dat land om hier gebruik te maken van de noodopvang. Daar is misbruik van gemaakt met valse papieren en de route voor deze kwaadwillenden is inmiddels afgesneden: zij moeten zich nu melden voor de reguliere asielprocedure.

De PVV kaartte de afgelopen tijd in het vragenuurtje van de gemeenteraad meerdere keren aan dat op de twee gemeentelijke opvangboten aan de Havenstraat in Zaandam opvallend veel mensen verblijven die niet uit Oekraïne afkomstig lijken te zijn. ‘De bereidheid om Oekraïense oorlogsvluchtelingen op te vangen is aardig gedaald toen zichtbaar werd dat derdelanders met een (Noord-)Afrikaans uiterlijk en Syriërs opgevangen werden in de (nood)opvang die bestemd waren voor Oekraïners,’ aldus voorman Peter van Haasen nu in technische vragen aan het college.

Regionale situatie

Nederland zou zo’n 6000 derdelanders hebben toegelaten, in tegenstelling tot andere Europese landen die deze groep uitsloot als oorlogsvluchteling. Van Haasen wil nu weten of er in Zaanstad of binnen de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland) derdelanders zijn opgevangen op plekken die voor Oekraïners waren bestemd en zo ja, hoeveel. Ook vraagt hij of en zo ja hoeveel mensen ‘met een onduidelijke herkomst, onduidelijke of valse papieren’ geweigerd zijn of zijn doorverwezen naar het aanmeldcentrum in Ter Apel.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen