Mogelijk extra opvang asielzoekers op schip in Zaandam

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Burgemeester Jan  Hamming liet gisteren weten dat hoewel de komst van het zeecruiseschip GNV Aurelia naar Zaandam niet doorgaat, de opvang van Oekraïense vluchtelingen op een schip nog niet helemaal van tafel is. Dezelfde dag was de publicatie van de verlenging van de beslistermijn voor de vergunningaanvraag voor drijvende opvang aan de Rijshoutweg 14.

Die aanvraag behelst ‘het aanmeren van een schip ten behoeve van asielzoekerspvang van asielzoekers,’  terwijl de Aurela bedoeld was voor de opvang van maximaal 1078 ontheemden uit Oekraïne in de Willem Thomassenhaven. Aan de Rijshoutweg worden nu ook al asielzoekers opgvangen, net als in de sporthal van Lycurgus in Assendelft. Oekraïners zijn een speciale groep: zij mogen gezien de oorlog in hun land 180 dagen visumvrij reizen in de Europese Unie, hoeven geen asiel aan te vragen en mogen legaal in ons land werken. Een asielzoeker is iemand die internationale bescherming zoekt en waarbij er nog geen besluit is genomen over het beroep op de vluchtelingenstatus. In afwachting daarvan wordt hij of zij opgevangen in een asielzoekerscentrum, onder verantwoordelijkheid van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.

Verblijfsstatus doorslaggevend

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen zelf een onderkomen zoeken en lukt dat niet, dan kunnen ze zich melden bij een gemeente. Vanwege de andere verblijfsstatus is hun opvang bij daar neergelegd en speelt het COA er geen officiële rol in. Gemeenten hebben over het algemeen een voorkeur voor kleinschalige opvang, die sneller te realiseren is en waar vaak meer draagvlak voor is bij de bevolking. Dat de Aurelia niet komt is voor een groot deel te wijten aan de stikstofregels: dat is een ouder schip dat niet op walstroom kan worden aangesloten, waardoor het is aangewezen op generatoren die stikstof uitstoten.

 

 

.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen