Veel gezinnen en kinderen bij asielzoekers in Assendelft

Foto: Veiligheidsregio Zaanstreek - Waterland

Afgelopen vrijdag en zaterdag zijn de eerste bewoners van de crisisnoodopvang in Assendelft per bus gearriveerd vanuit Ter Apel. Gisteren arriveerden de laatste. Er zit ook een flinke groep kinderen bij, laat de veiligheidsregio weten. ‘Het is een gemengde groep: veel gezinnen, met of zonder man en ook een aantal alleenstaande mannen. De meerderheid van de mensen komt uit Syrië.’

Daarnaast komen de mensen in de sporthal van Lycurgus uit landen als Yemen, Eritrea, Pakistan, Iran en Turkije. De asielzoekers draaien mee met het opruimen en schoonhouden van de locatie en daarnaast is het de bedoeling dat er straks diverse activiteiten worden georganiseerd. Hierbij kan gedacht worden aan sport en spel, taallessen of bijvoorbeeld kledingmarkten. Voor de kinderen is er veel ruimte om buiten te spelen. In de hal zijn door middel van scheidingswanden slaapkamers gerealiseerd met meestal vier bedden. De kamers zijn zo ingericht dat er indien nodig gemakkelijk geschoven kan worden. Daarnaast krijgen de bewoners allemaal een kluis voor hun waardevolle spullen. Verder zijn er in tenten buiten een eetzaal en recreatieruimte.

Giften

Kleding voor mannen, vrouwen en kinderen, schoenen, slippers en kinderspeelgoed zijn welkom. Met name joggingpakken, korte broeken, shirts, pyjama’s, broeken en truien kunnen een goede bestemming krijgen. Dat geldt ook voor lesmateriaal om Nederlands te leren, schaakspellen, speelgoed voor buiten, sportmateriaal of oude (maar bruikbare) telefoons. Wie dat wil kan spullen tussen 08:00 en 22:00 uur afgeven aan de beveiligers. Die zijn te vinden in een kantoorunit, links na de ingang van het terrein. Daar is altijd wel iemand aanwezig om de spullen in ontvangst te nemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen