Participatie rond herontwikkeling Dukra gestroomlijnd

Foto: Google / Toni Tylmann

Het college spreekt van ‘gemengde reacties,’ maar adequater was wellicht ‘een storm van protest‘ geweest na de bekendmaking van de plannen met jachthaven Dukra in Zaandam. Omwonenden reageerden met grote zorgen en de gemeente laste ‘een tussenstap’ in om de gemoederen tot bedaren te brengen. Nu is een nieuwe koers uitgestippeld.

Al in oktober 2018 sloot de gemeente een intentieovereenkomst met de exploitanten van de jachthaven voor een kwaliteitsimpuls. Het plan dat daaruit voortkwam behelst naast het opknappen van de openbare ruimte onder meer de realisatie van tien hotelunits en 24 waterwoningen en werd in het voorjaar van 2021 aan omwonenden en andere betrokkenen voorgelegd. Het viel niet in goede aarde: de buurt vreest onder andere een aantasting van de leefbaarheid door onder meer toenemende parkeerdruk en voorziet dat geen recht zal worden gedaan aan de cultuurhistorie van het gebied.

Gedragen plan

Deze ingelaste tussenstap was bedoeld om te komen tot ‘een gedragen plan’ voor de ontwikkeling van Dukra. Dat is ‘een plan waarbij alle belangen goed in beeld zijn gebracht, zowel de individuele belangen als de collectieve maatschappelijke belangen, en waar gezocht is naar het gezamenlijke belang’. ‘Dat betekent niet per definitie dat er een ontwerp tot stand komt waar iedereen het over eens is,’ waarschuwt het college alvast, maar uit te sluiten is dat nu ook weer niet.

Overleg gestart

Vorig najaar zijn onder leiding van een onafhankelijk gespreksleider twee sessies geweest om ‘een goede inhoudelijke bespreking’ voor te bereiden, participatieafspraken te maken en om de belangen, uitgangspunten en zorgen van alle betrokkenen te inventariseren. In maart heeft de gemeente een participatieplan afgerond, ‘waarin onderscheid wordt gemaakt in de mate van belang per doelgroep’. Dit varieert conform de Zaanse Participatieladder van informeren tot adviseren. Inmiddels is het eerste gesprek geweest en de komende periode gaan de gemeente, de ontwikkelaar en de omwonenden verder met elkaar in overleg.

Momenteel wordt het Ruimtelijk Programma van Eisen voor de jachthaven door de gemeente afgerond. Het college neemt daar dan een besluit over, inclusief het bijbehorende participatierapport. Daarna wordt de gemeenteraad gevraagd om een zienswijze.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen