Boek over vergeten tragedie in wielerwereld tijdens WO II

Albert Richter in 1937.
Albert Richter in 1937.
Foto: Onbekend

De auteurs Renate Franz en Erik Schaap ontrafelen in het rijk geïllustreerde boek Ongewenst. De wereldkampioen wielrennen en zijn joodse coach de tragische geschiedenis van de Duitse baanwielrenner Albert Richter en zijn coach Ernst Berliner. De eerste viel ten prooi aan de nazi’s, de laatste week in WO II uit naar de Zaanstreek.

Albert Richter en Isidor ‘Ernst’ Berliner in de jaren 30. Bron: Illustrierter Radrenn-Sport

 

‘Jarenlang trok hij met zijn gezin van de ene naar de andere Zaanse schuilplaats, vechtend tegen de wanhoop en onzekerheid,’ schrijft Schaap in de aankondiging van de publicatie.

Geschrapt

De Duitse wielerbond had de sportman eerst de hemel in geschreven – ‘Albert Richter is een hoogbegaafde sprinter, een getalenteerde renner waarvoor de Duitse wielrensport nu al een eeuwige ereplaats naast zijn succesvolle voorgangers moet inruimen – en twee jaar later verketterd vanwege zijn verzet tegen het Hitler-regime: ‘Zijn naam is voor immer uit onze rijen geschrapt.’ Richter werd in 1940 vermoord.

Verstoorde levens

De beste Duitse baanrenner van de jaren 30 bekocht zijn verzet met de dood en zijn wanhopige manager probeerde aan de Holocaust te ontkomen door hier onder te duiken. ‘Gesprekken met tijdgenoten en een lange zoektocht in de archieven geven zicht op de verstoorde levens van twee geroemde, maar desondanks niet geaccepteerde sportvrienden,’ schrijft Schaap als korte samenvatting van Ongewenst. De wereldkampioen wielrennen en zijn joodse coach. Het boek van 174 pagina’s verschijnt op 20 mei en kost 18,96 euro (ISBN 9789464484328)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen