Op de valreep nog kort geding tegen Lente Kabinet

Er zijn geen broedende kemphanen meer in Het Twiske.
Er zijn geen broedende kemphanen meer in Het Twiske.
Foto: Wikimedia / Yves Hoebeke

Het kort geding dat Hart voor het Twiske heeft aangespannen om het festival Lente Kabinet te voorkomen dat op 4 en 5 juni in het natuur- en recreatiegebied is gepland dient op 3 juni in Haarlem. De actiegroep vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat daarvoor in het broedseizoen door de provincie een natuurvergunning is verleend.

De keiharde geluidshows, de lasershows en de verkeersbewegingen van de 32.000 bezoekers, de crew en de zware vrachtwagen tijdens de op- en afbouw zorgen voor stress bij beschermde broedvogels, die daardoor hun nakomelingen niet goed kunnen verzorgen. Ook de beschermde Noordse woelmuis en de meervleermuis hebben last van geluid en licht, aldus de bezwaarmakers. De meervleermuis gaat in aantal achteruit en heeft in nabijgelegen Oostzaan één van de grootste kolonies van Nederland. ‘Iedere verstoring is uit den boze.’ Daarnaast wordt het festival gehouden in een gebied dat al twee maal de toegestane hoeveelheid stikstofdepositie kent.

Visie achterhaald

De provincie heeft het Lente Kabinet gelegitimeerd op grond van de Visie op de verdere ontwikkelingen in recreatiegebied Het Twiske van Recreatieschap Noord-Holland uit 2006, die drie evenementen met dan 10.000 bezoekers toestaat. Dat is volgens Hart voor het Twiske achterhaald: de zandafgraving mag dan al sinds 1972 een recreatiegebied zijn, het hele gebied valt sinds 2013 ook onder de Wet natuurbescherming. ‘Sindsdien mag er alleen gerecreëerd zolang dat geen significante verstoring geeft van de natuur,’ aldus de stichting.

Postzegel met bijzondere vogels

Die omschrijft Het Twiske als ‘een postzegel groen midden in de Randstad’, ingeklemd tussen de A10 en de A8. Het aantal bezoekers groeide van 1,2 miljoen naar 1, 6 miljoen in 2021 en het recreatieschap verwacht de komende tien jaar een groei van nog eens 35 procent. Dat alleen al bedreigt de instandhoudingsdoelen voor de roerdomp, de bruine kiekendief en de kemphaan.

In plaats van de beoogde zeventien roerdompen zijn er maar twaalf, van de bruine kiekendief niet vijftien maar tien en voor de kemphaan is het instandhoudingsdoel 20 hennen, maar er zit geen enkele broedende kemphaan meer in Het Twiske. Dat moet gevolgen hebben, vinden liefhebberrs: ‘De instandhoudingsdoelen zjjn de heilige graal van de natuurbescherming in Natura 2000-gebieden.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen