Havens Zaandam en Amsterdam gaan emissieloos varen belonen

Foto: Wikimedia

Binnenvaartschepen die emissieloos varen krijgen in de Amsterdamse en Zaanse haven in 2018 een korting van twintig procent op het binnenhavengeld.

Deze korting krijgen binnenvaartschepen als zij het platina label van de Stichting Green Award hebben. Amsterdam en Zaanstad zijn de eerste havens in Nederland die dit nieuwe label van het Green Award programma inzetten. De regeling gaat per 1 januari in.

Certificatieprogramma

Green Award, het certificatieprogramma voor binnenvaart- en zeevaartschepen, introduceerde het platinumlabel voor emissieloos varen deze maand. ‘De technologische ontwikkelingen gaan in razendsnel tempo’, stelde de stichting toen in een persbericht. ‘Emissieloos varen komt steeds meer in zicht en biedt kansen om de directe emissie footprint van het schip te elimineren.’

Steeds scherpere eisen

Green Award certificeert schepen die betere resultaten op het gebied van veiligheid, kwaliteit en het milieu laten zien dan wettelijk verplicht is. Het programma voor de binnenvaart werd in 2011 gelanceerd. Inmiddels hebben 631 schepen een certificaat. Het programma van eisen wordt steeds aangescherpt om nieuwe uitdagingen op te pakken.

Uren varen zonder uitstoot CO2, SOx, NOx en PM

Het platinumlabel is voor de binnenvaartschepen die een aantal uren per dag zonder uitstoot van CO2, SOx, NOx en PM varen. De uitstoot wordt vermeden door elektrisch varen op batterijen of brandstofcellen. Inzet van emissieloze schepen zorgt voor een drastische vermindering van luchtvervuiling en de CO2-uitstoot. Naar verwachting wordt het eerste binnenvaartschip zonder emissies volgend jaar gecertificeerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen