Toch weer een oud en nieuw zonder vuurwerk

Foto: Flickr / Gerard Stolk

Er komt toch een landelijk vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling, meldden ingewijden eerder vandaag en dat is nu bevestigd. Gisteren lekte nog uit dat het kabinet ertoe zou neigen dit jaar tijdens oud en nieuw juist geen verbod af te kondigen, tot verdriet van onder andere de zorg en de burgemeesters.

Artsen riepen om een afsteekverbod omdat de ziekenhuizen het extreem druk hebben door het coronavirus en nóg meer toeloop door slachtoffers van vuurwerk niet aan kunnen. De vorige jaarwisseling was er voor het eerst een algeheel landelijk vuurwerkverbod in verband met de hoge besmettingsgraad en volle ziekenhuizen. De vuurwerkbranche vocht de maatregel vorig jaar bij de rechter aan, maar beet in het stof.

Totale chaos

De Vuurwerkfederatie en stichting Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond waarschuwde eerder deze maand voor een ‘totale chaos’ rond de jaarwisseling wanneer er opnieuw een algeheel verbod op het kopen en afsteken van vuurwerk zou komen. Volgens de belangengroepen is de handel in illegaal vuurwerk groter dan ooit. Dat lijkt te worden bevestigd door de cijfers over onderschepte partijen: het vorige jaarrecord van 2020 is nu al vóór december gebroken. Maar er zat ditmaal wel een hele grote klapper bij.

In één keer 120.000 kilo

Tot en met de eerste week van november nam de politie ruim 146.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag, tegen bijna 123.000 kilo vorig jaar. Consumentenvuurwerk dat vorig jaar tijdelijk verboden was is daarbij niet meegeteld. De politie ontdekte begin november 120.000 kilo professioneel vuurwerk in bunkers in het Duitse Rheine dat waarschijnlijk illegaal zou worden verkocht in Nederland. De bunkers werden gebruikt als een soort afhaalpunt voor tussenhandelaren. Vorig jaar werd ook al een grote partij illegaal vuurwerk onderschept in Duitsland die bestemd was voor de Nederlandse markt. Het ging toen om 50.000 kilo.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen