Huurkorting voor ondernemers in nood in gemeentepanden

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

De gemeente heeft 100.000 euro vrijgemaakt voor onder andere een tijdelijke huurkorting van maximaal 50 procent voor horeca- en retailondernemers die in gemeentelijke panden zitten en die vanwege corona de huur niet meer kunnen betalen. De korting geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari jaar.

Ook verlenging van de betalingstermijn van de huur behoort tot de mogelijkheden, aldus wethouder van Economische Zaken Hans Krieger. ‘Dit maatwerk is aanvullend op de steunmaatregelen van het Rijk. Veel horeca- en retailondernemers hebben het zwaar en dreigen om te vallen zonder extra hulp. We hebben als gemeente helaas niet de middelen om alle coronaschade op te vangen, maar we kijken wat we binnen onze mogelijkheden kunnen doen,’ laat hij weten in een persbericht.

‘Gelukkig zien we dat meer vastgoedeigenaren coulant zijn met de huur. Met dit steuntje in de rug hopen  we zoveel mogelijk bedrijvigheid te kunnen behouden in Zaanstad. Ook na de crisis willen wij een levendige stad blijven met voldoende winkel- en horecavoorzieningen voor onze inwoners,’ aldus Krieger. Het voorstel kwam van Democratisch Zaanstad en het geld voor de steun wordt gehaald uit het budget van de Vitale Stad.

Andere ondersteuning

Eerder verruimde Zaanstad de horecaterrassen al tot 2023 om ondernemers meer zekerheid te geven bij investeringen in hun buitenactiviteiten. Ook draagt de ruimere opzet van de terrassen bij aan de spreiding van bezoekers over de stad. Dit jaar wordt bovendien geen precario voor de terrassen in rekening gebracht. Verder kunnen ondernemers die in de financiële problemen zitten uitstel van betaling van gemeentebelastingen aanvragen en is het mogelijk om een betalingsregeling te treffen. Ook biedt de gemeente schuldhulpverlening aan aan ondernemers.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen