Aan gemeente verstrekt e-mailadres gedeeld en gehackt

Foto: Pixabay / Geralt

Hoe kan een e-mailadres dat alleen is gebruikt voor een onderzoek van de gemeente Zaanstad in handen komen van de gemeente Amsterdam en van het bedrijf Lassooy Design, dat al sinds 1990 opdrachten voor de Zaanstad uitvoert. Hoe scheutig is de gemeente met het delen van e-mailadressen, wil Democratisch Zaanstad naar aanleiding daarvan weten. En nu lijkt er ook nog sprake te zijn van een hack.

Lassooy Design voert voor de gemeente grote publiekscampagnes uit maar maakt er ook eenvoudige flyers voor, meldt het zelf op de website. Een ontvanger van mails van het bedrijf met UITtips en informatie over Duurzaan trekt er nu over aan de bel: de elektronische post van Lassooy kwam binnen op dat eenmalig voor een onderzoek gebruikte mailadres. Van de gemeente Amsterdam kwam in november 2017 eveneens post, zo leerde het doorzoeken van de geschiedenis, nadat er spam binnenkwam om het 3D secure wachtwoord te activeren gericht aan datzelfde mailadres: ‘Dat betekent dat dit e-mailadres is buitgemaakt bij een hack,’ schreef de eigenaar aan DZ, met het verzoek om het uit te zoeken.

Wonderlijk

Fractievoorzitter Juliëtte Rot heeft de kwestie nu in schriftelijke vragen doorgespeeld richting het college. De oorspronkelijke vragensteller schreef het ‘wonderlijk’ te vinden dat Zaanstad kennelijk haar adressenbestand deelt met een commercieel bedrijf. Maar het wordt erg als ‘een aan de gemeente Zaanstad verstrekt e-mailadres is gehackt en nu in handen van criminelen is’. Rot wil weten hoe het zit en ook of er meer gevallen bekend zijn waarbij aan de gemeente verstrekte e-mailadressen van inwoners of ondernemers zijn buitgemaakt en wat het college eraan gaan doen om herhaling te voorkomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen