Leges vergunningen evenementen vele malen over de kop

Toen het leven nog gewoon was: het razend populaire foodfestival in Wormerveer.
Toen het leven nog gewoon was: het razend populaire foodfestival in Wormerveer.
Foto: Facebook

In een tijd dat de evenementensector vecht voor het voortbestaan blijkt Zaanstad met ingang van dit jaar de leges voor een vergunning gigantisch te hebben verhoogd. Voor een klein evenement van minder dan 100 deelnemers gaat de prijs van een vergunning van 50,75 naar 396,60 euro – een verhoging van 681 procent.

De leges voor middelgrote en grote evenementen stegen met respectievelijk 290 en 34 procent, ontdekte Rosa onlangs en de partij is hevig verontwaardigd over het feit dat voor festivals, sporttoernooien, braderieën, voorstellingen in de openlucht en dergelijke – ‘de dingen die het leven leuk maken en die we nu al weer zo lang moeten missen’ – zó diep in de buidel moet worden getast. ‘Voor de meeste organisatoren, vaak vrijwilligers, zijn zulke bedragen niet op te brengen. Naast de leges worden ze ook geconfronteerd met hoge kosten als ze licht-alcoholische drank willen verkopen en in sommige gevallen moet er ook kostbaar onderzoek gedaan worden. Voor een gratis concert van een bandje in een park kun je zo al 1540 euro kwijt zijn aan de gemeente, nog voordat er één noot is gespeeld. De mensen die voor reuring en sjeu zorgen wordt het werken zo onmogelijk gemaakt,’ vindt raadslid Hans Kuyper.

Donderdag duidelijkheid

Hij schrijft op de website van de Zaanse lokale partij al gehoord te hebben ‘dat organisaties het bijltje erbij neer willen gooien als hier niets aan gedaan wordt’. En ‘dat zou dan weer betekenen dat Zaanstad ook na de coronatijd stil zal blijven’. Kuyper noemt het bovendien ‘beschamend’ dat voor vergunningen voor de herdenkingen nu opeens 450 euro gevraagd wordt. Rosa heeft de ongekende prijsstijgingen bovendien nergens in de gemeentelijke stukken terug kunnen vinden. Dus wie heeft het besluit genomen en waarom? Donderdagavond moet er tijdens het vragenuurtje van de raad meer duidelijkheid over komen. Rosa hoopt dan te horen ‘wat hier is misgegaan, en vooral hoe de verhogingen teruggedraaid gaan worden’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen