Cadeautje Zaantheater: gratis livestream ‘Wit Konijn Rood Konijn’

Foto: Google Street View

Op 13 maart is het een jaar geleden dat bijna overal ter wereld de theaters de deuren moesten sluiten vanwege de coronapandemie. In meer dan 30 landen en bijna 30 Nederlandse theaters wordt daarom op die dag de voorstelling Wit Konijn Rood Konijn gespeeld om daarbij stil te staan en om hun bezoekers ermee te bereiken via een livestream.

Het Zaantheater doet ‘natuurlijk’ ook mee aan het internationale initiatief. Acteur Huub van der Lubbe gaat het stuk geheel kosteloos opvoeren als cadeau van het Zaantheater aan de bezoekers. Wit Konijn Rood Konijn is de Nederlandse vertaling van de internationale theaterhit White Rabbit Red Rabbit van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour, dat sinds de première tien jaar geleden in meer dan 25 talen is vertaald en al duizenden keren is opgevoerd. Door steeds andere acteurs, want wie het één keer gespeeld heeft kent het al en mag het niet nog een keer doen.

Unieke voorstelling

‘Dat is meteen ook het unieke aan deze voorsteling,’ schrijft het enthousiaste Zaanse theater. ‘De gekozen acteur weet nog niets over het stuk, is bewust onvoorbereid en geeft zich op het toneel over aan het onverwachte. De tekst van het stuk zit in een verzegelde envelop die de acteur ter plekke, op het podium, opent. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint hij of zij aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. Samen met het publiek ontdekt de acteur tijdens het lezen en spelen de inhoud van het stuk. Een prachtige en bijzondere ervaring voor iedereen.’

Publiek is nog immer niet welkom in theaters vanwege de voortdurende coronamaatregelen, maar via livestreams zetten theaters wereldwijd toch hun deuren open op zaterdag 13 maart, vanaf 20:00 uur. Aanmelden voor de livestream van het Zaantheater is gratis. Dit internationale project is een initiatief van Het Aurora Nova Theater in Berlijn, en bedoeld als internationale viering van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan. Elk theater zal er in zijn eigen tijdzone en eigen taal om 20:00 uur het startsein voor geven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen