Bescheiden herdenking Hannie Schaft op Vrouwendag

Foto: Google Street View

De Werkgroep Hannie Schaft-Herdenking heeft besloten dat de jaarlijkse plechtigheid op 8 maart bij het monument voor ‘het meisje met het rode haar’ en mede-verzetsstrijder Jan Bonekamp aan de Westzijde in Zaandam ditmaal in klein comité wordt gehouden. Op de Internationale Vrouwendag wordt met name Schaft herdacht.

Alleen de werkgroep zal om 11:00 uur aanwezig zijn en één of twee leden zullen bloemen leggen. Anderen die haar die dag eveneens willen gedenken kunnen op een zelf gekozen moment bloemen leggen. Hannie Schaft is het symbool geworden van het vrouwenverzet in de Tweede Wereldoorlog en wordt geëerd als strijdster tegen racisme, fascisme en discriminatie. Ze werd op 16 september 1920 in Haarlem geboren en studeerde Volkerenrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de eerste oorlogsjaren deed ze als koerierster verzetswerk. Op de fiets vervoerde ze wapens, illegale kranten en documenten. In 1943 hield Schaft op met studeren omdat ze weigerde de loyaliteitsverklaring te ondertekenen en zocht ze contact met de Haarlemse verzetsgroep van de Raad van Verzet. Deze groep was ook in de Zaanstreek actief.

Aanslag

Samen met verzetsman Jan Bonekamp pleegde Schaft op 21 juni 1944 een aanslag op de Zaandamse kapitein van politie Willem Ragut. Deze Nederlandse politieman moest worden uitgeschakeld omdat hij werkzaam was voor de Sicherheitsdienst. Op de Westzijde fietsten Schaft en Bonekamp de verrader tegemoet. Na een schot van Schaft viel de politieman gewond van zijn fiets en stierf ter plekke. Tijdens de aanslag werd echter ook Bonekamp geraakt door een kogel van Ragut. Hij overleed twee dagen later aan zijn verwondingen.

Gefusilleerd

Schaft wist te ontkomen, maar op 21 maart 1945 werd zij alsnog op straat aangehouden bij een routinecontrole. Ze had verzetskranten en een pistool in haar bezit. Ondanks afspraken tussen de bezetter en de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten om geen mensen meer te executeren, werd de 24-jarige vrouw op 17 april 1945 in de duinen bij Overveen gefusilleerd, drie weken voor de bevrijding. Op 27 november 1945 werd haar lichaam herbegraven op de Erebegraafplaats te Overveen, in aanwezigheid van koningin Wilhelmina, prinses Juliana en prins Bernhard. Van de koningin kreeg ze postuum het Verzetskruis en later ook .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen