Gaat mogelijke scheepswerf ten koste van ruim 100 sociale huurhuizen?

Een impressie van de werf die in Zaandam moet komen.
Een impressie van de werf die in Zaandam moet komen.
Foto: Twitter / Zaans Maritiem

De PvdA vraagt zich af of de mogelijke bouw van een historische scheepswerf op de noordelijke punt van Het Eiland ten koste zal gaan van de bouw van ruim 100 sociale huurwoningen door corporatie Rochdale. De gemeente heeft zich nog niet over de voorstellen van de Vereniging Zaans Erfgoed uitgelaten, ook al omdat de financiering nog niet rond is. Maar wat zijn precies de consequenties van het plan?

De PvdA is ‘zeker enthousiast’ over het idee om te bekijken of er een scheepswerf binnen Zaanstad kan komen en er is ‘veel respect voor het enorme enthousiasme en het doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers die ermee bezig zijn’. Maar Zaanstad staat ook voor een enorme woningbouwopgave en de beschikbare ruimte om binnenstedelijk te bouwen is beperkt. De wachtlijsten voor een sociale woning zijn aan de andere kant onaanvaardbaar lang. Elke uitbreiding is dus welkom, maar zet zo’n werf dan een streep door één van de bouwplannen, wil raadslid Tjeerd Pietersma weten. Hij stelt er donderdag vragen over in het digitale vragenuurtje. Mocht Rochdale besluiten om de sociale woningen op deze locatie op Het Eiland toch niet te bouwen, komen die dan op een andere plek waarvan de corporatie al eigenaar is?

Andere plek

Pietersma wil daarnaast van Cultuurwethouder Annette Baerveldt te weten komen hoe zij tegen de plannen aankijkt vanuit haar portefeuille. Zijn er al gesprekken met de initiatiefnemers en / of met Rochdale zo ja, wat is dan de stand van zaken? Pietersma en zijn partij hebben het liefste sociale huurwoningen op Het Eiland, zoveel is wel duidelijk. Maar vraagt de wethouder ook of die bereid is om te blijven zoeken naar een andere geschikte locatie voor de gedroomde werf. Eerder onderzoek wees al uit dat aan de Voorzaan ergens anders geen plek meer is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen