Wonen en werken in de Enclave op Hembrugterrein

Foto: Twitter / Gemeente Zaanstad

Het college heeft de vergunningen afgegeven voor de ontwikkeling van de Enclave op het Hembrugterrein in Zaandam. De Enclave bestaat uit elf monumentale gebouwen aan de rand van het plofbos, het voormalige Algemeen Verdedigingspark met een groot centraal magazijn dat de hele Stelling van Amsterdam moest bevoorraden. Straks komen er 26 woningen.

Tientallen jaren na de laatste ontploffing in het oerbos sloeg een groep creatieve ondernemers de handen ineen om dit deel van het terrein  nieuw leven in te blazen. Ze gaan de gebouwen met een gezamenlijke vloeroppervlakte van ruim 6000 vierkante meter transformeren en er wonen en werken. Initiatiefnemer Joris Laarman zegt in een persbericht van de gemeente: ‘Het is altijd onze droom geweest om te wonen en te werken op zo’n inspirerende plek. De Hemburgers hebben als gemene deler dat het allemaal makers zijn die iets kunnen opbouwen. Zo’n groep bij elkaar gaat een heel bijzondere synergie opleveren, die veel meer is dan de afzonderlijke deelnemers.’

Wenselijke ontwikkeling

Wethouder Wessel Breunesse legt uit waarom er toch vergunningen konden komen terwijl het gebied eigenlijk ‘op slot’ zit in afwachting van een nieuw bestemmingsplam, nadat de Raad van State het vorige vernietigde. Een zogenoemd voorbereidingsbesluit zoals voor het Hembrugterrein geldt betekent dat er tijdelijk geen nieuwe ontwikkelingen worden goedgekeurd, maar het nu vergunde plan was al in dat besluit opgenomen als een ‘wenselijke ontwikkeling’. De omgeving ondervindt volgens de gemeente geen hinder van de plannen van de ‘Hemburgers’. De panden zijn gekocht van gebiedsontwikkelaar Hembrug Zaandam BV.

Monumententoetsing

Een omgevingsvergunning voor de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden en de monumenten volgt in een later stadium. Voor de transformatie naar de nieuwe woonfunctie zijn aanpassingen nodig en deze dienen te worden beoordeeld op de mogelijke aantasting van monumentale waarden. Hiervoor is nog een nieuwe omgevingsvergunning noodzakelijk, die ook ter advisering zal worden voorgelegd aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Groot draagvlak

Alle aangevraagde woningen liggen binnen de geluidszones van d industrieterreinen Westpoort, de Achtersluispolder, Westerspoor-Zuid en HoogTij en staan in een te lawaaiig gebied, maar volgens de Wet geluidhinder mogen ze extra geluid te verduren krijgen wanneer aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Gevels die als gevolg van Taets of Oliehandel Anton van Megen aan de Havenstraat te hoog worden belast worden zogenoemde dove gevels zonder ramen of deuren die open kunnen. Het draagvlak onder de omwonenden voor de ontwikkelingen in de Enclave is groot, aldus het college.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen