Failliet Fakkert zadelt ABN Amro op met grote schadepost

Foto: Google Street View

De bestuurders van de failliete Fakkert Groep zijn onderwerp van onderzoek wegens vermeende malversaties. De onderneming met onder meer een autobedrijf in Zaandam ging vorig jaar failliet nadat het jarenlang geprocedeerd had tegen de Hyundai Motor Company en importeur Hyundai Nederland.

Volgens artikelen in meerdere media is vooral ABN Amro flink het schip ingegaan omdat er een dubbele administratie werd gevoerd van het wagenpark en er in het zicht van het bankroet betalingen zijn gedaan die veel vraagtekens oproepen. Het dealerschap van Mitsubishi werd al snel na het faillissement van de garage aan de Kleine Tocht voortgezet door Peter Ursem. Volgens het Noordhollands Dagblad bepaalde ABN Amro op basis van het aantal aanwezige auto’s de hoogte van de financiering aan Fakkert. Maar dat zette ook wagens die aan derden toebehoorden op de pandlijst, waardoor de werkelijke voorraad veel kleiner was dan de bank dacht. Die draaide de geldkraan dicht tien dat aan het licht kwam.

De garage in Zaandam werd voortgezet door Peter Ursem.

Het conflict met Hyundai draaide om het feit dat Fakkert weigerde om het logo van de Zuid-Koreaanse automaker van de gevels te halen nadat het bedrijf het dealerschap verloor. Het logo suggereerde dat Fakkert nog steeds een officiële Hyundai-dealer was, met alle voordelen van dien voor de klanten. Fakkert werd in hoger beroep veroordeeld tot de betaling van een schadevergoeding van 114.000 euro. Algemeen werd gedacht dat die uitspraak Fakkert de das had omgedaan, maar nu blijkt er dus van alles niet in de haak te zijn geweest bij de onderneming met autobedrijven in Zwaag, Schagen en Zaandam.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen