Bedrijf voor productie van zonnepanelen komt naar Zaanstad

Foto: Wikipedia

Energyra begint volgens dagblad Trouw volgend jaar met een high-tech fabriek voor zonnepanelen in Zaanstad. Het bedrijf is het initiatief van een groep ondernemers uit de solar-industrie, de it en de financiƫle wereld.

Het in Castricum gevestigde Energyra werd opgezet met een uitdagend doel: het ontwikkelen van hypermoderne productieomgeving in Nederland voor het produceren van zonnepanelen van de allerhoogste kwaliteit, die door industriƫle automatisering concurrerend moet zijn met bestaande Aziatische producten. De onderneming profileert zich als duurzaam en belooft zonnepanelen die ook een lust zijn voor het oog. De vernieuwende, milieuvriendelijke technologie met significant minder lood is afkomstig van Energieonderzoek Centrum Nederland in Petten.

Ambities

Vanaf volgend voorjaar moeten in de Zaanstreek jaarlijks 350.000 zonnepanelen worden gemaakt. Die moeten door heel Europa worden afgezet, maar zijn misschien ook een boost voor Zaanstads ambities op het gebied van duurzame energie. Hoewel deze gemeente geen lokale subsidies kent voor het plaatsen van zonnepanelen, zijn ook hier uiteraard de regelingen die het investeren in duurzame energie aantrekkelijk maken van kracht.

Deze regelingen betreffen zowel particulieren als bedrijven. Zeker als de aanschaf van zonnepanelen projectmatig plaatsvindt kan aanspraak worden gemaakt op het duurzaamheidsfonds. Een dergelijke regeling is er ook voor particulieren die gezamenlijk investeren in zonnepanelen. Hiervoor zijn bijzondere fiscale regelingen van toepassing.

Afgezien van het voordeel van het lage BTW-tarief van 6 procent op arbeidsuren bij de plaatsing van panelen kunnen Verenigingen van Eigenaren ook gratis advies op het gebied van duurzame energie krijgen. Op de website subsidies-zonnepanelen.nl zijn in een keer tot zes offertes aan te vragen van lokale specialisten.

Straten met vergunning

Er komen steeds meer zonnepanelen in Zaanstad en meestal is daarvoor geen vergunning nodig. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. De J.J. Allanstraat, Kerkbuurt, Zeilenmakersstraat en Watermolenstraat in Westzaan zijn een een beschermd stadsgezicht en ook voor woningen en bedrijven aan de Lagedijk, Tuinstraat, het Weefhuispad en de Parkstraat in Zaandijk geldt dat er eerst een vergunning moet komen.

Sinds september 2015 heeft Zaanstad zichzelf duidelijke doelen gesteld met betrekking tot duurzame energie. De gemeente verplichtte zichzelf zichzelf energiebesparende maatregelen door te voeren wanneer die zich binnen maximaal vijftien jaar terugverdienen. In september vorig jaar kregen zes schoolgebouwen van OVO Zaanstad in totaal 3164 zonnepanelen, waarmee jaarlijks een hoeveelheid stroom wordt opgewekt die gelijk is aan het verbruik van ruim 200 huishoudens. De panelen liggen op het Bertrand Russell College (twee locaties), Compaen VMBO, het Saenredam College, Trias VMBO en het Zaanlands Lyceum.

Ruimte voor 700.000 panelen

Nog even terugkomend op die 350.000 zonnepanelen die vanaf maart 2018 in Zaanstad moeten worden gemaakt: de gemeente berekende ooit dat onder de Zaanse bedrijfsgebouwen 585 daken zijn met een oppervlakte van 1500 vierkante meter of meer – een totale oppervlakte van, zeg, 476 voetbalvelden. Naar verwachting kan de helft van dit dakoppervlak worden ingezet voor het opwekken van zonne-energie, wat betekent dat het mogelijk is om ongeveer 700.000 zonnepanelen te plaatsen. Het zegt iets over de mogelijkheden. En over het tot nu toe onbenutte potentieel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen