Bier, gin, frites en klompen uit Zaanstad hebben keurmerk Amsterdam Made

Foto: amsterdammade.org

Amsterdam heeft in navolging van wereldsteden als New York en Londen inmiddels een eigen keurmerk, dat staat voor ambachtelijk, lokaal en duurzaam produceren.

Kleine ondernemers uit de hoofdstad en directe omgeving komen ervoor in aanmerking. Zaanstad draagt direct en indirect ook al een steentje bij: zo levert Timmerfabriek Visser in Zaandam de DamPlank van Veroon Coesel en betrekt Lucila Kenny haar natuurlijke kleurstoffen grotendeels bij verfmolen De Kat in diezelfde plaats.

Amsterdam Made

Twee jaar geleden werd Amsterdam Made opgericht om deze ondernemers advies te geven en hun producten breder onder de aandacht te brengen. Inmiddels hebben 42 leden van de bijna 200 ondernemers tellende community platform Amsterdam Made het keurmerk in de wacht gesleept. Dat gaat niet zomaar: aan de uitreiking gaat een strenge selectie vooraf, die wordt uitgevoerd door een onafhankelijke commissie. Elk product wordt beoordeeld op creativiteit, innovatie, duurzaamheid en kwaliteit – en natuurlijk op de vraag of het inderdaad lokaal wordt gemaakt.

De producten die zij make lopen uiteen van hoeden (De Hoedenmaker) tot ijs (IJscuypje, met onder meer een vestiging in Wormerveer en IJsmanschap), van brood (De Bakkerszonen) tot meubels (Kisch & Zonen, Pim Dekkers en Pantar) en van chocolade (Van Soest, Chocolatemakers en The Algae Factory) tot brillen (Ace & Tate en Boulton Eyewear).

Zaanse keurmerkhouders

Ook Brouwerij Breugem uit Zaandijk heeft het kwaliteitsmerk. Patrick Breugem brouwt sinds 2014 zijn eigen bier in Zaandijk. Hij werkte eerder in Brouwerij de Prael en was brouwmeester bij De 7 Deugden in Amsterdam. Vorig jaar verrees een nieuwe brouwerij, Brouwerij HOOP in de schaduw van de Zaanse Schans. Daar is Breugem is één van de twee gebrouwen ‘huisbieren’. Brouwen is sowieso groot in Amsterdam en omstreken, met een verbazend aantal enthousiaste makers van speciaalbieren.

Bij de makers van bijzondere dranken hoort ook de onlangs verhuisde Zaanse distilleerderij De Tweekoppige Phoenix, die likorettes en gins maakt op basis van oude recepten. Arthur Kruijt, opgeleid als kok, leerde het stoken al op achttienjarige leeftijd van zijn vader, die smaakmaker was bij een grondstoffenproducent. Diens receptenboek is nog steeds ‘onontbeerlijk,’ zegt hij. ‘De recepten gaan vaak 150 jaar terug en er worden ingrediënten gebruikt die nu niet voor de hand liggen, maar in die tijd veelvuldig werden gebruikt. Populierknoppen, vlierbessen en kruiderij uit die tijd worden ambachtelijk geoogst en toebereid.’ De Tweekoppige Phoenix heeft sinds mei 2016 het Amsterdam Made keurmerk voor haar gin.

Frites uit Zuyd komen niet uit het zuidelijke deel van Amsterdam, maar uit het noorden – uit Zaandam. De naam verwijst naar de roots van de geboren en getogen Maastrichtenaar Quirin van Engelshoven, die het bedrijf dat voorgebakken frites voor horeca maakt begin 2014 startte. Frites uit Zuyd teelt aardappels lokaal op authentieke wijze, volledig gericht op smaak. In de fritesfabriek maken ze van die aardappels voorgebakken verse frites in verschillende maten. Die worden nooit ingevroren en altijd gekoeld geleverd, zodat de smaak het best bewaard blijft. 

Naast frites levert Frites uit Zuyd ook eigen olie, sauzen en zout.

Klompenmakerij De Zaanse Schans behoeft hier uiteraard geen introductie. Alles draait enerzijds om het in leven houden van het ambacht, door deze te laten zien aan haar bezoekers in het museum en de klompenmakerij. Anderzijds produceert de onderneming klompen voor de verkoop, waarvan de productie is uitbesteed aan een kleinschalige klompenfabriek in Brabant. Deze fabriek is eveneens een familiebedrijf, dat duurzaam te werk gaat door er voor te zorgen dat er altijd genoeg hout is om klompen van te maken. Zo wordt er voor elke gekapte boom een nieuwe geplant.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen