Ruim drie ton provincie voor restauratie meelfabriek De Vrede

Foto: Google Street View

De provincie verdeelt vijf miljoen euro subsidie voor de restauratie van 38 Rijksmonumenten, waaronder de uit 1918 stammende voormalige meelfabriek De Vrede in Zaandam, de Westertoren in Amsterdam en de Grote Kerk in Naarden. De Vrede – tegenwoordig meestal aangeduid als pakhuis – in de Achtersluispolder is bedeeld met ruim 320.000 euro en zit daarmee in de top drie van grootverdieners.

Alle uitverkoren monumenten zijn bijzondere projecten die het Rijkserfgoed helpen te behouden. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het provinciehuis in Haarlem overhandigde Gedeputeerde Zita Pels van Cultuur vandaag de subsidiebeschikkingen persoonlijk aan de eigenaren. Er is een grote behoefte aan financiële bijdragen voor restauratieprojecten, zo blijkt uit de vele subsidieaanvragen die de provincie de afgelopen jaren heeft ontvangen. In 2019 werden 53 aanvragen ingediend. De subsidie gaat naar monumenten zonder woonfunctie zoals kerken, molens en industrieel erfgoed.

Chocoladepretpark

Deze categorie beslaat ongeveer 30 procent van de 14.000 Rijksmonumenten in Noord-Holland. Het merendeel van die 38 projecten die subsidie ontvangen is religieus erfgoed (21 gehonoreerde projecten), de rest is verspreid over diverse categorieën. De hele lijst vindt u hieronder. De Vrede moet in de toekomst een beeldbepalend onderdeel worden van het Tony’s Chocolonely Chocolate Circus aan de boorden van het Noordzeekanaal. Het pand maakt nu nog deel uit van een containerterminal. 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen