Investeerders in de rij voor Zaandams chocoladepretpark

Foto: Twitter / Daphne Swart

Er zijn heel veel investeerders geïnteresseerd in ‘de Willy Wonka-achtige fabriek’ die Tony’s Chocolonely wil bouwen in de Zaandamse Achtersluispoldern. Dat vertelde topman Henk Jan Beltman in BNR Zakendoen.

‘Er zijn waanzinnig veel mensen die ons benaderen om daarin te participeren. De gesprekken zijn heel goed en constructief,’ zei hij. De gedroomd investeerder is echter nog niet gevonden: die moet ook 100 procent achter de boodschap van het bedrijf staan dat ijvert voor een slaafvrije cacao- en chocolade-industrie. We hebben uitvoerige discussies over hoe wij onze impact hard kunnen maken en echt in cijfers kunnen vatten. Op het moment dat we daar goede afspraken over hebben, dan gaan we op zoek naar de juiste investeerder.’ Er moet in de eerste helft van volgend jaar duidelijkheid komen over de vestiging van een chocoladefabriek annex pretpark in en om pakhuis De Vrede.

Petitie tegen kinderarbeid

Intussen is Tony’s een internationale petitie gestart tegen kinderarbeid. Op 19 december stemt de Eerste Kamer over de Wet zorgplicht kinderarbeid. Die is op 7 februari 2016 aangenomen in de Tweede Kamer. Volgens initiatiefnemer Roelof van Laar (PvdA) is het voor de Nederlandse consument nu nagenoeg onmogelijk om goederen en diensten te vermijden die met gebruik van kinderarbeid zijn gemaakt of gedistribueerd. Derdelijke producten willen we over het algemeen niet en in de wet is een zorgplicht voor bedrijven vastgelegd  om kinderarbeid uit hun productieketens te weren. Onder kinderarbeid wordt in het wetsvoorstel verstaan elke vorm van werk verricht door personen die leerplichtig zijn of jonger dan vijftien jaar.

Alle bedrijven die in Nederland goederen en diensten verkopen dan wel in Nederland gevestigd zijn en hun goederen en/of diensten online verkopen worden verplicht om aan toezichthouder Autoriteit Consument en Markt te verklaren dat zij ‘gepaste zorgvuldigheid’ betrachten om te voorkomen dat kinderen in hun productieketen actief zijn. De ACM kan – nadat het bedrijf eerst een bindende aanwijzing heeft gekregen – een bestuurlijke boete opleggen van maximaal 820.000 euro nij overtreding van de wet. Als dat voor de tweede keer in vijf jaar gebeurt kan het bestuur van de onderneming bovendien strafrechtelijk worden vervolgd.  

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen