Komende nacht strooiwagens voor ’t eerst massaal de weg op

Foto: Twitter / Weginspecteur Eddie

Rijkswaterstaat gaat de komende nacht voor het eerst op grote schaal strooien. Weerbureaus verwachten temperaturen van rond de nul graden en doordat het maandag en dinsdag heeft geregend, is het wegdek vochtig en is er kans op gladheid, ook in onze regio.

Het is niet de eerste keer dat strooiwagens de weg op gaan: de afgelopen twee weken is met name op bruggen al lokaal gestrooid. Maar nu gaan de strooiwagens weer echt los. Mocht de gemeente ook aan de bak moeten dan wordt de gladheid bestreden op acht doorgaande wegen en de vijf regionale fietsroutes. Bruggen in wegen en fietspaden nemen een bijzondere plaats in omdat deze sneller glad worden. Soms wordt er dan alleen gestrooid op plaatsen waar bruggen zijn.

Bron: Weer Online

Door de relatief smalle banden van (brom)fietsen en de mindere verkeersintensiteit duurt het langer voordat strooizout op fietsroutes ingereden is. Ook is het soms lastig te constateren of er gestrooid is. Fietsers maken daarom vaak gebruik van een smal bereden strookje van 30 centimeter. Dat bevordert, net als het achter elkaar gaan rijden, het inrijden van het zout niet. Bij versgevallen sneeuw en duidelijke tekenen dat er zout gestrooid is wordt daarom aanegraden omde hele breedte van het fietspad te gebruiken.

Rood asfalt

De rood geasfalteerde fietspaden kunnen een risico vormen aangezien door de samenstelling en kleur van het asfalt de temperatuur sterker daalt dan bij gewoon asfalt en het langer koud blijft, waardoor het nog langer duurt voordat het zout is ingereden. Bij kans op gladheid wordt eerder op dit soort fietspaden gestrooid, maar ook alleen op de in de strooiroute opgenomen fietspaden. De strooiroutes staan op onderstaande kaart.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen