Nu wel twee gegadigden voor vervanging Zaanbrug

Foto: Royal Haskoning / DHV Architecten

Na de eerste mislukte aanbesteding van de vervanging van de Zaanbrug wegens het ontbreken van inschrijvingen hebben zich nu twee gegadigden bij de provincie gemeld die de klus willen uitvoeren. Om welke (samenwerkende) bedrijven het gaat is niet bekendgemaakt.

Evenmin betekent de huidige interesse dat de sloop en nieuwbouw van de brug tussen Wormerveer en Wormer daarmee een gelopen race is: de provincie is nu bezig om de offertes te toetsen aan de essentiële inschrijvingsvereisten. Op basis van dat onderzoek wordt besloten of de aanbesteding een volgende fase in kan. De vervanging van de Zaanbrug is een kosbare aangelegenheid die bovendien duurder en duurder uitvalt door vertragingen. In 2002 werden de kosten begroot op 21 miljoen euro, in 2009 al op 23 miljoen, exclusief de verkeersmaatregelen die noodzaklijk zijn tijdens de bouw zoals een tijdelijke oeververbinding of het realiseren en exploiteren van een veerverbinding. Het college gaat op dit moment uit van een bedrag van in totaal 23,4 miljoen euro, maar onder meer de Partij voor Ouderen en Veiligheid vreest dat het uiteindelijke cijfer veel hoger zal zijn en richting de 30 miljoen zal gaan. Mocht dat zo zijn dan moeten Zaanstad en Wormerland als co-eigenaren van de brug dat geld samen ophoesten: de provincie heeft laten weten dat wat haar betreft de kraan dichtgaat voor extra geld.

Voorbode?

Als de gebeurtenissen rond de vervanging van de Leeghwaterbrug in Alkmaar wat dat betreft een voorbode zijn, dan zou die partij zomaar eens gelijk kunnen krijgen. Dacht de provincie aan de oostkant van de kaasstad in eerste instantie klaar te zijn voor 9,5 miljoen euro, daar liep de teller door vertragingen en fouten gestaag op tot 18,3 miljoen. De verwachting is nu dat die brug waaraan sinds de zomer van 2017 gewerkt wordt in maart volgend jaar klaar is. Niet alleen ‘Haarlem’ voelt de pijn van alle complicaties echter in de portemonnee: ook veel ondernemers lijden schade door tijdverlies en omrijden en omvaren. In Zaanstad en Wormerland zal dat bij het werk aan de Zaanbrug niet anders zijn: velen vrezen nu al het wegvallen van de essentiële oeververbinding over de Zaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen