Stadspas overwogen in de strijd tegen armoede en schulden

Foto: PxHere

Zaanstad krijgt wellicht een stadspas in de strijd tegen armoede en schulden. Veel partijen in de gemeenteraad staan daar positief tegenover, zo bleek nadat de PvdA, Rosa, GroenLinks en de SP de kwestie op de agenda hadden gezet. Een haalbaarheidsonderzoek naar de invoering ervan is al begonnen, maar wethouder Songül Mutluer was content met de inbreng van de verschillende partijen, die alsnog wordt meegenomen. 

De gemeente kent al onder meer het nieuwkomerspakket en regelingen vanuit de Stichting Leergeld en Meedoen Zaanstad, maar het minimabeleid zou efficiënter en vooral klantvriendelijker kunnen. Keer op keer moeten aantonen dat je te weinig geld hebt voor bijvoorbeeld een schoolreisje, de sportvereniging of een bezoek aan een museum verhoogt de drempel. Dat geldt al evenzeer voor het aanmelden voor de voedsel- en kledingbank. Met een stadspas is meteen duidelijk dat mensen in aanmerking komen voor hulp. De manier waarop zo’n pas wordt aangepakt verschilt echter nogal in den lande en Zaanstad wil daarom naar de ervaringen elders kijken om daar lering uit te trekken.

Opties

In Rotterdam bijvoorbeeld wordt de stadspas ook te koop aangeboden aan mensen die niet tot de doelgroep behoren, als een soort culturele kortingskaart. In een aantal gemeenten is de pas gratis; elders moet er een kleine eigen bijdrage voor worden betaald. In Amsterdam is de grens om ervoor in aanmerking te komen getrokken bij 130 procent van het sociaal minimum, maar dat kan ook 110 procent zijn. Of 120. Hij kan alleen aan uitkeringsgerechtigden worden vestrekt of eveneens aan werkende armen. De pas die de bereikbaarheid van voorzieningen voor álle inwoners moet vergroten is kortom geen product dat zomaar even van de plank kan worden gepakt.

https://twitter.com/AmsterdamNL/status/1166288660469297152

De Zaanse raadsleden die erover spraken noemden als opties om mee te nemen in het onderzoek onder meer een mogelijke co-financiering door het bedrijfsleven, het voorkomen van stigmatisering, het waarborgen van de privacy, het terugbrengen van de hoge overheadkosten van de versnipperde huidige minimaregelingen door de introductie van een ‘eenheidspas’ en de mogelijkheid om ook dierenartsrekeningen eronder te laten vallen. Krista van Dalen (Rosa) legde er de nadruk op dat het voor ondernemers en instellingen gemakkelijk moet zijn om aan te haken bij de pas met aanbiedingen. De keuzes die op grond van het onderzoek op een later moment aan te raad zullen worden voorgelegd hebben ook financiële consequenties en dus zullen de plaatselijke volksvertegenwoordigers uiteindelijk de knoop moeten doorhakken: willen ze een stadspas en zo ja, worden de kosten dan uit het bestaande budget voor armoedebestrijding gehaald of wordt er extra geld voor vrijgemaakt waardoor andere plannen zullen moeten sneuvelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen