Nieuwbouw in Zaandam: 38 vierkante meter voor twee ton

Foto: Motus / Patrick van Emmerik

Er wordt wat afgemopperd over het tekort aan woningen in Zaanstad en over de steeds verder oplopende prijzen. Elk bouwproject wordt daarom met zowel gejuich als wantrouwen begroet: mooi die extra huizen, maar wat gaan ze kosten?

Dit jaar wordt het plan Klamperhoek opgeleverd, op de hoek van de Oostzijde en de Grootscheepmakersstraat in Zaandam, waarvoor het jarenlang verwaarloosde ‘Pand van Middelhoven’ het veld moest ruimen. Eén van de tweekamerappartementen op de begane grond is nu (weer) te koop gezet: 38 vierkante meter voor twee ton, ofwel 5263 euro per vierkante meter. Mét een parkeerplek op eigen terrein, maar nog zonder keuken. In de ‘ruime slaapkamer’ is ‘voldoende ruimte om een grote kast te realiseren’ door en  voor het kleine gezin, het stelletje of de alleenstaande voor wie het complex bedoeld is. Er lijkt door de eerste koper nog voor de gereedkoming van de woning overigens al een leuke winst geboekt te zijn, getuige de oorspronkelijke prijslijst:

De bouwlocatie voor de vervallen villa gesloopt werd.

Allure in de Oostzijde,’ luidt de wervende tekst in de advertentie van de makelaar. Veel licht door ‘de grote raampartijen aan de voorzijde van de woonkamer’, met HR++ glas. Jammer is dan weer wel dat de 32 appartementen in het complex niet gasloos worden gebouwd, zodat ook deze nieuwe woningen op enig moment ingrijpend en voor waarschijnlijk veel geld zullen moeten worden aangepast aan de toekomstige energiebronnen. Wat opvalt aan de tekeningen is dat er in twee van de drie aangeboden woningtypen geen plek is voor een eettafel – al is er in één geval wel een ontbijtbar. Maar wie maalt daarom bij een huisje ‘dichtbij openbaar vervoer, winkels en uitgaansmogelijkheden’. De makelaar weer: ‘Praktisch en betaalbaar. Met net dat beetje extra luxe en comfort.’ De woningen moeten begin volgend jaar worden opgeleverd.

Reacties