Onderzoek naar stand van zaken Zaanse drugscriminaliteit bepleit

Per koerier thuis drugs laten bezorgen blijkt in Amsterdam heel gwoon te zijn.
Per koerier thuis drugs laten bezorgen blijkt in Amsterdam heel gwoon te zijn.
Foto: Needpix.com

Liberaal Zaanstad vindt dat de gemeente in navolging van Amsterdam moet laten onderzoeken hoe het zit met de greep van de lokale autoriteiten op drugscriminalieit en de daaruit voortvloeiende vermenging van de boven- en onderwereld, met grote bedragen aan crimineel geld die de lokale economie instromen. Amsterdam is het zicht daarop volledig kwijtgeraakt, zo blijkt uit onderzoek van hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops en onderzoeksjournalist Jan Tromp.

De fractie die zich met twee raadsleden heeft afgesplitst van de VVD vreest dat ‘de hele integriteit van de Zaanse samenleving mogelijk onder druk komt te staan’ als wordt weggekeken van ondermijnende activiteiten en als het gebruik van drugs wordt gezien als een volkomen geaccepteerd verschijnsel. In schriftelijke vragen aan het college spreekt Marianne de Boer van een toekomst met ‘wijken die wegzakken in een misdaadmoeras’, zoals die al bestaan in het zuiden van het land. Zij hekelt collega’s die verkondigen ‘dat het niet zo’n vaart zal lopen in Zaanstad’, terwijl de politie heeft laten weten dat de criminaliteit uit de hoofdstad doortrekt naar omliggende gemeenten en dat de pakkans voor criminelen ‘in Zaanstad beduidend lager ligt dan in Amsterdam’.

Gegevensuitwisseling

De Boer is het zat om in de gemeenteraad steeds weer de discussie aan te moeten gaan over nut en noodzaak van preventief fouilleren en de mate waarin in Zaanstad sprake is van ‘maatschappij ontwrichtende ondermijnende criminaliteit’. Een belangrijke conclusie in het rapport over Amsterdam is dat overheidsinstanties zoals de Belastingdienst, de Fiod, het OM en de gemeente te weinig kennis en gegevens uitwisselen. Een Bibob-ambtenaar van Zaanstad meldde de raad in een recente presentatie dat ook hier de gegevensuitwisseling met bijvoorbeeld de politie in Amsterdam erg lastig blijkt te zijn.

Vertrouwen

Liberaal Zaanstad heeft vertrouwen in het werk van de politie in Zaanstad en we weten dat onze agenten zich enorm goed inzetten om Zaanstad veilig te houden, maar we weten ook dat ze zich niet in tweeën kunnen splitsen,’ schrijft De Boer. ‘Het vergt dus van alle betrokken instanties inzet om criminaliteit bij de bron aan te pakken en goed samen te werken.’ Zij wil daarom van het college weten of dat als LZ van mening is dat ondermijnende criminaliteit een bedreiging vormt voor de Zaanse samenleving en dat daar tegen opgetreden moet worden. Maar dan moet eerst de stand van zaken in kaart worden gebracht, zoals dat in de hoofdstad is gebeurd.

De fractie wil daarnaast weten of het Zaanse college consequenties verbindt aan het Amsterdamse onderzoek en wat de politie daarover te zeggen heeft. ‘Het rapport van Amsterdam concludeert dat er honderden, zo niet duizenden jongeren vastzitten in een wurggreep van criminele organisaties. Heeft het college een beeld over Zaanse jongeren in criminele (drugs)organisaties?‘

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen