Amsterdam blijkt een walhalla voor drugscriminelen

Foto: Needpix.com

Eén van de redenen om in Zaanstad een lijst van 75 criminelen en jonge mensen met een vergroot risico om in de criminaliteit te belanden op te stellen was voor burgemeester Jan Hamming om een overloop van criminelen die in Amsterdam in de zogenoemde Top 600 stonden naar de buurgemeente tegen te gaan. Het blijkt dat zorgen daarover niet nodig zijn: de hoofdstad is een walhalla voor (drugs)criminelen dat ze niet zo snel de rug zullen toekeren. Zaanstad wilde de samenwerking met Amsterdam juist aanhalen. 

Uit een naar De Telegraaf gelekt rapport van hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops en onderzoeksjournalist Jan Tromp blijkt dat drugsgerelateerde criminaliteit in Amsterdam ‘in vergaande mate vrij spel’ heeft. De autoriteiten erkennen dat ze er geen greep op hebben. In De achterkant van Amsterdam beschrijven de auteurs de uitkomsten van een onderzoek dat ze in opdracht van de gemeente deden naar de drugscriminaliteit. De Telegraaf wijdde vandaag verschillende pagina’s aan het rapport en ook dochter Noordhollands Dagblad pakte ermee uit. Uit het onderzoek komt volgens de kranten naar voren dat de onder- en bovenwereld in Amsterdam sterk met elkaar verweven zijn en dat er miljarden omgaan in de drugsmarkt. ‘De lokale overheid heeft geen flauw benul wat de omvang is van het drugsprobleem. Iedere instantie, of het nou politie, OM, gemeente of Belastingdienst is, doet maar wat,‘ aldus De Telegraaf. De misdadigers zouden zelfs de huizenprijzen opjagen door bedragen van zes ton cash af te rekenen. 

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam zegt vooralsnog niet te onderzoeken wie een rapport heeft gelekt naar De Telegraaf, omdat te veel mensen er toegang toe hadden. Het rapport zou vrijdag worden gepresenteerd.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen