PvdD wil af van ‘kleine vuilnisbelten’ in Twiske en Jagersplas

Foto: Twitter / Thor

De Partij voor de Dieren constateert dat hoe mooier het weer en hoe meer bezoekers in gebieden als de Jagersplas en het Twiske, des te groter de vervuiling. ‘De situatie is op een aantal plekken momenteel zelfs zo ernstig is dat er sprake is van een kleine vuilnisbelt,’ schrijft fractievoorzitter Judit Raa in een motie met een pleidooi voor meer handhavers en het vaker legen van de afvalbakken.

De achtergelaten troep zorgt ook voor een grotere verspreiding van (plastic) afval in de natuur, wat ernstige gevolgen kan hebben voor dieren. Maar vanwege de kleine pakkans en de overvolle afvalbakken blijft het probleem volgens Raa niet alleen bestaan, maar wordt het steeds ernstiger. De fractie wil ook investeren in bewustwording, maar daar wordt op korte termijn onvoldoende effect van verwacht.

In een tweede motie wordt geconstateerd dat zwerfafval zich concentreert aan de kant van Oostzaan, ‘waar veel mensen vanuit onder andere Poelenburg komen recreëren (bbq’en)’ en waarbij ‘een spoor van afval wordt achterlaten’.

Samenwerkingsverbanden

De PvdD zegt zich ervan bewust te zijn dat Zaanstad geen directe invloed op het handhavings- en opruimbeleid kan uitoefenen in verband met de gezamenlijke regeling met omliggende gemeenten en de provincie, maar verzoekt het college om zo snel mogelijk in gesprek te gaan met het dagelijks bestuur van het Recreatieschap Twiske-Waterland over de afvalproblematiek.

Brandgevaar en bbq’s

Het bbq’en in natuurgebieden is de PvdD sowieso een doorn in het oog. Door de droogte er momenteel een grotere kans bestaat op natuurbranden en er heeft er al eentje gewoed in het Twiske, waarbij enkele honderden vierkante meters riet en bosjes zijn verbrand. Langdurige droogte zal door klimaatverandering in de toekomst vaker voorkomen, aldus Raa in een derde motie.

De PvdD roept daarin de burgemeester op om er bij reëel brandgevaar op toe te zien dat er extra toezicht is in parken en natuurgebieden en om daar ook bij het bestuur van het recreatieschap op aan te dringen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen