Scherpe daling van het aantal tekenbeten, maar alert blijven noodzaak

Foto: Pixabay

De aanhoudende droge warmte heeft tal van opmerkelijke gevolgen voor de natuur, maar nu is er ook een bijzonder positieve te melden: het aantal meldingen van tekenbeten is uitzonderlijk laag voor de tijd van het jaar.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Wageningen Universiteit ging dat aantal de afgelopen drie weken plotseling met zo’n twee derde omlaag vergeleken met voorgaande jaren. De kans op een tekenbeet is het grootst in de natuur. ‘Wellicht zoeken meer mensen verkoeling in het zwembad of op het terras, maar bekend is dat teken uitdroging vermijden door bij heel warm en droog weer dieper weg te kruipen’, aldus het RIVM.

Het blijft volgens het RIVM verstandig om na een bezoek aan bossen, parken of duinen alert te zijn op tekenbeten. Hoe sneller een teek wordt verwijderd, des te kleiner de kans op besmetting met de ziekte van Lyme of andere aandoeningen die door de beestjes worden overgedragen.

In juni en juli zijn er in een ‘normaal’ jaar volgens het RIVM gemiddeld een half miljoen miljoen tekenbeten in ons land.

Zaanstreek

 

In de Zaanstreek werden dit jaar nog geen tekenbeten gemeld op de website tekenradar.nl, maar nu ook in inze regio de basisscholen met vakantie gaan en de uitstapjes zullen toenemen is het handig om daar even een kijkje te nemen om de risico’s in de schatten. Met name de duingebieden zijn niet tekenbeetvrij (op onderstaande kaart geven de groene cirkels tekenbeten aan en de rode een erythema migrans – een rode ring of vlek rond de plek van de beet. Dat is vaak het eerste signaal van de ziekte van Lyme.

.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen