Raad gevraagd om 4,5 miljoen euro extra voor basisscholen

Foto: Pixabay

De economische groei en snel oplopende bouwkosten door het tekort aan bouwvakkersmaken renovatie en nieuwbouw van Zaanse basisscholen steeds duurder. Om gezonde, goede en energiezuinige basisscholen te kunnen blijven bouwen, wordt de raad gevraagd om een dekkingsplan voor extra kosten van ruim 4,5 miljoen euro goed te keuren.

De vergoeding die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten verstrekt voor scholen blijft al jaren achter bij de stijgende kosten. In Zaanstad vragen ook duurzaamheid, de toename van het aantal leerlingen en de vorming van Integrale Kindcentra extra investeringen. Schoolbesturen doen het bouwbeheer, maar de gemeente financiert een nieuwe school.

Sober en doelmatig

De VNG-vergoeding zou genoeg moeten zijn voor een ‘sober en doelmatig’ gebouw. Voor extra voorzieningen als een energieneutrale bouw of de hogere norm voor frisse schoollokalen moeten gemeenten zelf op zoek naar geld.

Wethouder Gerard Ram (Onderwijs) opende gisteren twee nieuwe ‘frisse’ klaslokalen van basisschool de Dorpsakker in Assendelft. Die bevinden zich in de zogenoemde Toneeltoren, die voorheen door de school niet goed gebruikt kon worden.

Ram: ‘De gemeente vindt goede huisvesting van het Zaanse onderwijs erg belangrijk. Daarom hebben we nu in deze nieuwe klaslokalen geïnvesteerd, die voor een gezond leerklimaat voor onze kinderen zorgen. Want als kinderen in een prettige omgeving kunnen leren, worden de prestaties beter.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen