Provincie steekt 900.000 euro in verkeersopvoeding van jongeren

Foto: Pixabay

Noord-Holland investeert het komende schooljaar ruim 900.000 euro in zestien verkeersveiligheidsprojecten voor jongeren. De nadruk ligt op thema’s als afleiding door het gebruik van mobiele telefoons, sociale groepsdruk, bewustzijn van het eigen gedrag en verkeersinzicht. Het college van Zaanstad maakte onlangs bekend een half miljoen uit te willen trekken voor de verkeersveiligheid.

Dankzij het geld van de provincie kunnen ook in Zaanstad jongeren straks kennismaken met onder meer Op de fiets? Even niets!, het nieuwe lespakket van Veilig Verkeer Nederland en met Split the Risk, dat is ontwikkeld in opdracht van Veiligheid NL.

Ouders overschatten zichzelf

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat ouders verkeersveiligheid en verkeersopvoeding belangrijk vinden, maar dat ze overschatten ze hoe ze zichzelf in het verkeer gedragen met hun kinderen en ook hoe effectief hun verkeerslessen zijn. Aan het onderzoek van bureau Tabula Rasa deed onder andere de Vervoerregio Amsterdam mee.

Vastgesteld werd dat niet alle ouders zich bewust zijn van het belang van voorbeeldgedrag voor nog hele jonge kinderen en dat ouders hun eigen kennis over verkeersregels overschatten. Verder denken ouders die verkeersregels overtreden dat ze hun kinderen wel kunnen uitleggen dat uitzonderingen soms moeten kunnen.

Serious game als hulpmiddel

De onderzoekers verwachten dat deze realiteit op korte termijn niet te veranderen zal zijn. Als hulpmiddel noemen ze onder meer het uitbrengen van een serious game waarin ouders en kinderen hun kennis kunnen testen en hun gedrag in verkeerssituaties kunnen oefenen. Er eens wat vaker samen met de kinderen op de fiets op uittrekken zou ook al helpen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen