College wil 500.000 euro in verbetering verkeersveiligheid steken

Foto: PxHere

Het college wil een half miljoen euro uittrekken voor maatregelen die de verkeersveiligheid verbeteren, nu uit de Zaanpeiling blijkt dat bij de inwoners het gevoel van onveiligheid de afgelopen jaren is toegenomen.

Samen met maatschappelijke partners als de Vervoerregio Amsterdam, Veilig Verkeer Nederland en Teamalert wil de gemeente het geld inzetten voor het verbeteren van ons gedrag in het verkeer (50.000 euro) en maatregelen aan wegen en andere infrastructuur (450.000 euro).

Wat betreft gedrag richt de gemeente zich vooral op de zogenoemde risicogroepen, zoals senioren en jongeren. Zo kunnen senioren opfriscursussen volgen of leren vaardiger te worden op de fiets. Voor jongeren komen er campagnes om ze bewust te maken van (on)veiligheid in het verkeer. Ook gaan scholen er aandacht aan besteden.

Niet meer doden en gewonden; wel meer ongelukken

Landelijk is tussen 2014 en 2016 een stijging te zien van het aantal verkeersgewonden (plus 3,3 procent) en verkeersdoden (tien procent). In Zaanstad is deze stijging niet zichtbaar en blijft het aantal verkeersgewonden en verkeersdoden stabiel. Maar het aantal ongevallen op zich is er sinds 2014 wel met zeven procent gestegen. Dit komt door de stijging van het aantal ongevallen met blikschade.

Deze trend kan volgens de gemeente te maken hebben met de toenemende mobiliteit onder senioren (door de opmars van e-bikes) en de kwetsbaarheid van de fietser in het verkeer. Daarnaast speelt ook smartphonegebruik in het verkeer speelt een rol.

Bevolkingsaanwas

In Zaanstad wordt het ook drukker op de weg omdat de bevolking groeit. Door de extra inzet van middelen en een intensieve samenwerking met de partners hoopt de gemeente het aantal verkeersongevallen omlaag te krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen